З початку року всіх підприємців України схвилював закон про РРО 2022 року. Велика кількість нововведень, додаткові умови для ФОП та багато іншої важливої ​​інформації, що втрачається між тисячами пояснень. У цій статті ми зібрали всі найактуальніші та найкорисніші дані, щоб нарешті можна було розібратися з усіма деталями.

Нагадуємо, що РРО – це реєстратор розрахункових операцій, який також відомий як касовий апарат.

Звідки з'явився обов'язковий РРО для ФОП?

Почнемо з того, що реєстратор розрахункових операцій, який нам більш відомий як РРО, є важливим елементом під час ведення торгового бізнесу. Його використання регламентується Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Якщо сказати дуже простими та тривіальними словами, то РРО потрібен тим, хто використовує та проводить розрахункові операції. Проте є дуже багато нюансів, які надалі випливають.

Визначення розрахункової операції зазначено у самому Законі. Відповідно до нього, це процес отримання від покупця будь-якого виду оплати (готівкова, безготівкова, жетонна, чекова тощо) або здійснення повернення покупцю у разі скасування покупки або відсутності факту надання послуги (готівкою чи безготівкою). Тобто це практично всі касові операції, які пов'язані з клієнтом.

1 січня 2022 року закінчився дозволений перехідний період для фізичних осіб другої, третьої та четвертої групи, тому тепер коло тих, хто має розпочати використання РРО чи ПРРО значно розшириться.

Яким ФОП потрібен касовий апарат?


Касовий апарат або реєстратор розрахункових операцій у 2021 році був потрібен не всім. Це пов'язано саме з тим самим перехідним етапом, про який вище йшлося. Тепер РРО для ФОП 2022 року має бути обов'язково в наступних категоріях суб'єктів:

  • ФОП, що працюють за загальною системою оподаткування;
  • ФОП із другої групи;
  • ФОП із третьої групи;
  • ФОП із четвертої групи.

Більш детальну інформацію про кожну групу ФОП та системи оподаткування можна дізнатися у статті від Бізнес-блогу Skynum.

Якщо порівняти з попереднім роком, то було внесено зміни. У 2021 р. не всім ФОП 2-4 групи потрібен був РРО. Дозвіл на невикористання надавався залежно від виду діяльності згідно з затвердженим переліком та від ліміту доходу розміром 1 320 000 грн. При його перетині – РРО або програмний РРО для ФОП є обов'язковими.

Зараз з 1 січня 2022 року ці умови вже не діють, а наявність РРО обов'язкова для всіх ФОП.

Таким чином, ми визначили, кому потрібен РРО - усім ФОП, крім першої групи.

Кому не потрібний касовий апарат?

Тепер необхідно ширше обговорити тих, на кого обов'язкова наявність РРО може поширюватися.

Незалежно від групи є два випадки, коли дозволено не встановлювати РРО:

  • оплата товарів та/або послуг проводитись виключно через безготівковий розрахунок при переведенні коштів з розрахункового рахунку клієнта на розрахунковий рахунок ФОП через банківську установу;
  • оплата товарів та/або послуг відбувається через касу або термінал банку на розрахунковий рахунок ФОП.

Окремо варто виділити ФОП першої групи. Вони повністю звільнені від використання касових апаратів. З усім тим є деякі характеристики, яким вони повинні відповідати:

  • вид діяльності – роздрібна торгівля на ринках та надання послуг згідно з переліком пункту 291.7 Податкового кодексу України;
  • річний дохід - не більше 1085500 грн., тобто 167 мінімальних заробітних плат станом на 1 січня 2022 року.

Якщо щось із цих двох пунктів не буде виконано, ФОП не може належати до першої групи, а відповідно не має права вести діяльність без РРО. В інших випадках касовий апарат для ФОП 1 групи не потрібний.

РРО для підприємців у селах та селищах

Окремо 9 лютого 2022 року було внесено деякі зміни для тих ФОП, які ведуть свою діяльність на території села або селища (селище) та їхній дохід річний становить не більше 167 розмірів мінімальної заробітної плати. За таких умов вони можуть використовувати РРО.

Але це правило не діє, якщо:

  • на цьому торговому об'єкті продаються підакцизні товари;
  • ФОП реалізує товари ще через Інтернет;
  • у сільській раді було ухвалено рішення про обов'язкове використання РРО на території села.

Обов'язкове ведення обліку товарних запасів


Ще один дуже важливий нюанс – ведення обліку товарних запасів. Є ряд представників другої, третьої та четвертої груп ФОП, які, крім наявності РРО, повинні вести облік товарних запасів. До них відносяться:

  • ті, хто зареєстрований як платник ПДВ;
  • ті, хто реалізує технічно складні побутові товари, що підлягають ремонту за гарантією;
  • ті, хто реалізує засоби медичного призначення, лікарські препарати;
  • ті, хто реалізують ювелірні вироби або будь-які інші товари з дорогоцінного та напівдорогоцінного каміння.

Решта не повинні вести облік товарних запасів. Проте це зручний спосіб контролювати наявність товарів, їх переміщення та продаж.

Бажаєте спробувати автоматизацію складського обліку, щоб було легше вести бізнес? Безкоштовний період від Skynum допоможе вам скористатися цією нагодою.