Український бізнес повертатиметься до довоєнних податків. Саме про це йде мова у законопроєкті під номером 8401, котрий був прийнятий Верховною Радою України.

Нагадуємо, що після повномасштабного вторгнення у 2022 році було прийнято рішення про зниження розміру податків для ФОП різних груп.

Наразі Міжнародний валютний фонд висловив свої умови задля встановлення з Україною програми фінансування. Однією з таких умов є повернення «довоєнної» податкової ставки. Крім того, варто розуміти, що закупівля зброї та й в загальному оплата оборони України відбувається коштом податкових платежів.

В цій статті ми більш детально розглянемо, які зміни чекатимуть на ФОП з липня.

  • Відміна пільги на сплату єдиного податку

Починаючи з квітня 2022 року фізичні особи-підприємці спрощеної системи оподаткування 1 та 2 групи мають змогу сплачувати єдиний податок добровільно. Тобто це означає, що ФОПи могли законно не сплачувати даний податок.

Тепер з 1 липня 2023 року планується повернення обов’язкової сплати єдиного податку ФОПами першої та другої групи спрощеної системи.

  • Відміна пільгових 2% від доходу

Зниження податкової ставки відбулось і для фізичних осіб-підприємців спрощеної системи 3 групи, а також юридичних осіб. Таким чином наразі вони сплачують всього 2% від загального прибутку.

З 1 липня планується переведення ФОПів 3 групи та юридичних осіб на ті податкові ставки, що в них були до повномасштабного вторгнення, а точніше - до листопада 2022 року, коли відсоток був знижений.


Тепер розмір податку буде становити - 3% від прибутку при сплаті податку на додану вартість або 5% від прибутку при відсутності сплати податку на додану вартість.

  • Обов’язковий РРО

Ще з 1 січня 2022 року в Україні було запроваджено обов’язкове використання реєстраторів розрахункових операцій. У зв’язку з військовим станом були введенні послаблення.

Більш детально ми розповідали про роботу з РРО в окремій статті в нашому блозі від Skynum - Кому потрібен РРО в 2023 року?.

Таким чином, з 1 липня планується повернення штрафів при невидачі чеків. За невидачу чека буде стягуватись штраф у його розмірі або навіть і більший.

Зверніть увагу, що штрафи будуть за кожен невиданий чек.

  • Планові перевірки

Важливим моментом також стане повернення планових перевірок для фізичних осіб. Раніше були доступні тільки позапланові перевіряння, але з 1 липня планують повернути і планові.

Це основні нововведення, які вже були прийняті ВРУ. Крім цього, є інші додаткові моменти. Наприклад, підвищення податкових ставок на нафтопродукти, а як наслідок - дорожчання палива. Це також вплине на роботу бізнесів.

На сьогоднішній день законопроєкт №8401 прийнятий, а зміни вступають в дію з 1 липня 2023 року.