Сучасні умови ведення бізнесу дуже мінливі та постійно удосконалюються. Нових змін зазнають різні ланки торгівлі, включаючи фінансову та законодавчу систему. Починаючи з 2020 року в Україні офіційно почав діяти закон про запровадження реєстратора розрахункових операцій.

Надалі були певні зміни у законодавстві, але основним залишилось наступне - з першого січня 2022 року використання РРО є обов‘язковим. Та при цьому є низка нюансів, котрі потрібно знати і розуміти.

В цій статті ми детально розберемо що таке РРО, яка різниця між звичайним РРО і програмним та кому ж потрібно використовувати реєстратор розрахункових операцій, а хто може продовжити вести свій бізнес без нього. Усі найдрібніші деталі будуть представлені нижче.


Варто розуміти, що застосування РРО більшою мірою може різнитись в залежності від системи оподаткування. Саме про особливості кожної з цих ланок та основні нюанси ми і поговоримо.

Що таке РРО та ПРРО?

Реєстратор розрахункових операцій - це пристрій, котрий існує для зберігання та передачі інформації про розрахункові операції бізнесу в податкову службу України. Тобто, він працює як контрольний засіб, аби законодавчо можна було відслідкувати продажі товарів та послуг.

На сьогоднішній день існує два види реєстратора - звичайний та програмний.

Звичайний РРО є класичним касовим апаратом, який усі звикли бачити. Програмний РРО - це аналог звичайного, котрий працює як застосунок для комп‘ютерів, планшетів, POS-систем та смартфонів. Детально різницю між двома видами РРО представлено у таблиці:

РРО

ПРРО

Фіскалізація чеків відбувається у самому апараті завдяки спеціальному фіскальному модулю, котрий вбудований в нього

Фіскалізація чеків відбувається на сервісі Державної Податкової Служби України


Чек видається лише в паперовому вигляді

Чек може видаватись і в паперовому, і електронному вигляді

Процедура реєстрації займає декілька днів

Процедура реєстрації швидка, можна пройти її за один день в онлайн-режимі

Може працювати без Інтернету (до 72 годин підряд), адже має фіскальну пам’ять

Може працювати без Інтернету (до 36 годин підряд), але при умові, що є фіскальні номери чеків у резерві.

Кожен підприємець сам для себе вирішує, який тип РРО йому обрати. Якщо ви плануєте повністю автоматизувати свій бізнес, а не тільки підключити реєстратор, то зручнішим рішенням стане програмний РРО.

Наша платформа для автоматизації бізнесу Skynum підтримує підключення ПРРО. Що це дає? В першу чергу - комфорт, адже фіскалізація відбувається миттєво, а вся необхідна інформація надсилається у податкову службу. Таким чином, ПРРО вважається більш сучасним та новим рішенням, котрий все частіше обирають.

Кому обов’язково потрібно РРО?

Почнемо з того, що ФОП та юридичні особи можуть мати різні системи оподаткування. Нагадаємо, що в Україні існує загальна та спрощена системи оподаткування. Спрощена система має ще додатковий поділ на чотири групи. ФОП може відноситись до усіх чотирьох спрощеної системи та загальної системи оподаткування, а юридична особа - лише до 3 та 4 груп, а також до загальної системи. Про це ми більш детально розповідали в нашій статті про оподаткування в Україні.

Тепер можемо перейти безпосередньо до того, хто саме в обов’язковому порядку повинен використовувати РРО. 

1. ФОП 2 групи та ФОП і юридичні особи 3-4 групи спрощеної системи оподаткування

Простіше кажучи, ті, хто відноситься до 2-4 групи, та приймають розрахунок готівкою або банківською картою. При цьому немає певних обмежень щодо сфери діяльності або доходу за рік.

Чи існують винятки? Так, але вони є специфічними та діють за певних умов. Про них ми розкажемо детальніше у розділі про те, кому не потрібен РРО.

2. ФОП та юридичні особи загальної системи оподаткування

При використанні загальної системи оподаткування ФОП та юридичні особи мають проводити розрахункові операції з реєстратором так, як і 2-4 групи спрощеної системи.

Тобто, суттєвої різниці між ними у плані дозволеності РРО немає.

Бажаєте дізнатись більше інформації про системи оподаткування та поділ на групи? Наш Блог від Skynum містить чимало статей про автоматизацію бізнеса, чинне законодавство для підприємців та ведення складського обліку.

3. Окремі сфери діяльності незалежно від розміру доходу

Згідно з нововведеннями 2022 року, тепер в певних сферах діяльності РРО має застосовуватись незалежно від рівня річного доходу, який встановлюється для груп спрощеної системи оподаткування.


Тобто, тепер усі ФОП та юридичні особи, без врахування їх групи спрощеної системи, повинні використовувати реєстратор, якщо до їх сфери діяльності відноситься:

  • реалізація побутових товарів, які є технічно складними та мають гарантійний ремонт;
  • реалізація медичних препаратів, медичних виробів та лікарських засобів (аптеки, магазини медичної техніки);
  • реалізація виробів ювелірного та побутового призначення з дорогоцінного або напівдорогоцінного каміння або металів.

У таких випадках використання реєстратора розрахункових операцій є обов’язковим, навіть для ФОП першої групи.

4. Продаж підакцизних товарів

Реалізатори підакцизних товарів повинні проводити розрахунок за допомогою РРО. При цьому не існує жодних виключень для цієї категорії підприємців.

До підакцизних товарів відносяться тютюнові вироби, алкоголь, рідини для електронних цигарок і т.д.

5. Обов’язковий РРО для певних розрахунків

Заведено вважати, що реєстратор потрібний для усіх операцій розрахунку. Тим не менш, вони поділяються між собою та в залежності від типу можуть по різному оформлюватись. Зараз піде мова про ті розрахункові операції, котрі потрібно реєструвати за допомогою касового апарату:

  • оплата готівкою;
  • безготівкова оплата через систему еквайрингу;
  • оплата за допомогою програмно-технічного комплексу самообслуговування (ПТКС), котрий має небанківське походження (наприклад, термінал IBox);
  • при онлайн продажах товарів з оплатою через такі системи оплати як Приват24, Монобанк, Ощад24/7, Liqpay, Portmone і т.д. (при надсиланні товару фіскальний чек має бути доданий у посилку з товаром).

Усі вищеперелічені категорії підприємців та юридичних осіб повинні мати РРО та за його допомогою проводити розрахунки. Далі ми поговоримо про тих, хто у 2023 році може обійтись без реєстратора.

Хто може не використовувати РРО?

Попри те, що ми назвали велику кількість ФОП та юридичних осіб, котрі повинні мати РРО при веденні торгівлі, існують і ті, для кого касовий апарат або ПРРО є необов’язковим.

1. ФОП 1 групи спрощеної системи оподаткування

Реєстратор розрахункових операцій може не застосовуватись підприємцями, котрі відносяться до першої групи за спрощеною системою. При цьому їх річний дохід має бути обмежений вказаною сумою для першої групи, тобто 167 мінімальних заробітних плат.

Є винятки з цього правила. Про них ми писали вище, перелічуючи особливі сфери діяльності та згадуючи підакцизні товари.

2. ФОП 2-4 групи спрощеної системи оподаткування у сільській місцевості

Для сільської місцевості є виняток щодо використання РРО. Ви можете не застосовувати реєстратор у сільській місцевості, якщо ваш бізнес відповідає наступним критеріям:

  • реалізація товару роздрібно;
  • річний дохід становить менше 167 мінімальних заробітних плат;
  • товар не продається в одному приміщенні з підакцизними товарами (навіть, якщо це два різні ФОП);
  • відсутність онлайн-продаж.

Зверніть увагу, що місцева влада може затвердити обов’язкове використання РРО. У такому випадку даний виняток не діє і потрібно застосувати РРО.

3. Окремі підприємці та юридичні особи в певних сферах діяльності

У законодавстві наявний перелік ФОП та юридичних осіб, котрі при роботу у певній сфері можуть не використовувати реєстратор.

  • продаж товарів власного виробництва (виняток товари з гарантійним ремонтом, лікарські препарати, товари медичного призначення та виготовлені з напівдорогоцінних та дорогоцінних металів, камінь);
  • продаж перевізних документів та квитків на культурно-спортивні події;
  • продаж державної лотереї через електронну систему, де приймаються ставки;
  • продаж товарів на ринку за готівку (окрім спеціальних товарів, про котрі було сказано вище);
  • реалізація у кіосках журналів, газет, листівок та поштових позначок, якщо їх об’єм сягає більше половини від загального товарообігу;
  • продаж квасу, лимонаду, мохіто, олії з бочок та цистерн;
  • продаж готових страв та напоїв в загальноосвітніх закладах;
  • продаж у тих місцях, де розрахункові операції не проводяться (гуртові склади, місця зберігання товарів).

Ці категорії є винятками, при яких РРО може не застосовуватись.

4. Необов’язковий РРО для певних розрахунків

У минулому розділі ми розповідали про розрахункові операції, котрі повинні реєструватись касовим апаратом.


Тут мова йтиме про ті випадки, коли РРО не потрібний.

  • Перерахунок грошей з одного банківського рахунку на інший із застосуванням реквізитів, але без систем еквайрингу.
  • Оплата готівкою через касу банку (за номером IBAN або спеціальними реквізитами картки для бізнесу).
  • Оплата через банківський програмно-технічного комплексу самообслуговування (ПТКС), тобто банківський термінал (наприклад, термінал Приват Банк, Райффайзен Банк, Ощадбанк і т.д.).
  • Оплата через посередника - служби доставки, пошти, де товар оплачується післяплатою. Тобто, клієнт платить кошти, до прикладу, Новій пошті або Укрпошті, а вона далі перераховує їх вам на банківський рахунок.

При такій формі розрахунків ФОП та юридичні особи не потребують використання РРО. Винятком є підакцизні товари та ті, що відносяться до специфічних - технічно складні товари з гарантійним терміном для ремонту, лікарські препарати, медичні вироби, вироби з дорогоцінних та напівдорогоцінних матеріалів. Вони повинні продаватись через РРО.

5. Продаж послуг онлайн

Зверніть увагу, якщо ви реалізуєте послуги онлайн, при цьому вони не потребують прямої взаємодії між клієнтом та продавцем (наприклад, доступ до вебсайту, хостингу, комп’ютерних програм, підписок і т.д.), то їх можна проводити без РРО з використанням банківських дистанційних систем оплати. До прикладу, через Монобанку, Приват24, Portomone і т.д.

Підключення РРО має чимало нюансів ще на етапі відбору. Ми розібрали усі найважливіші моменти щодо необхідності використання РРО. Це питання є досить широким, тому читайте ще більше інформації щодо реєстратора в нашій Базі знань від Skynum.

Як було вже сказано вище, платформа Skynum підтримує інтеграції з програмними реєстраторами розрахункових операцій. Ви зможете вести складський облік, реалізовувати товари та послуги, а також отримувати звітність по головним ланкам бізнесу.

Skynum дозволяє працювати з ПРРО у режимі реального часу, структуруючи отриману інформацію про розрахункові операції. Спробуйте зробити вашу роботу зручною та ефективною вже сьогодні, підключивши реєстартор до платформі для автоматизації торгівлі та складського обліку.