Започаткування власного бізнесу по пошиттю одягу - відповідальний момент, адже потребує чимало зусиль та етапів для створення хорошого результату. Постає багато питань, а основне з них - як розпочати своє виробництво?

В цій статті ми підготували для вас повністю прописаний процес створення одежі з урахуванням усіх нюансів та можливостей. Дізнайтесь покроково - що робити далі та як налагодити свою роботу?

Крок 1. Створення ескізів

Будь-який одяг починається з ескізу. Взагалі немає різниці чи ви плануєте виготовляти купальники, спідню білизну, чи пальто або інший верхній одяг, в результаті вам все одно необхідно створити ескіз.

Ескіз - це графічне зображення або малюнок, що демонструє творчу ідею дизайнера одягу. Саме на основі ескізу і формується попередній вигляд одягу, що готується до пошиття.

Хто може малювати ескіз? Насправді у більшості випадків дизайнери самі намагаються створювати ескізи. Це дуже творчий та тонкий процес, тому він потребує віддачі майстра.

Але що ж робити, якщо малюнки вам не вдаються? В такому випадку на допомогу можуть прийти швачки, котрі також займаються ескізами. Також є можливість замовити послугу 3D дизайнера одягу. Він реалізує усі найцікавіші, найоригінальніші та найкреативніші ідеї для вас.

Радимо з особливою ретельністю оцінювати ваші ескізи, адже вони є первинним етапом створення одягу і від них залежить кінцевий результат.

Крок 2. Замовлення лекал

Ваші ескізи готові? Тоді необхідно створити на їх основі лекала. Цей крок є дуже важливим, адже саме завдяки йому формуються розмірні сітки. Що це означає?

Кожен розмір усіх моделей одягу має свої заміри для створення. В залежності від розміру й будуть змінюватись лекала.

Лекала можуть створити професіональні кравчині або конструктори, котрі цим займаються. На сьогоднішній день існує чимало варіантів замовлення лекал, в тому числі і в Інтернеті. За вашим дизайном побудують лекала відповідно до розмірної сітки та особистих побажань.

Крім того, популярності набувають програми, що є конструкторами лекал, де вам в онлайні зможуть швидко та якісно створити лекала. При цьому ви ще й матиме можливість візуалізувати результат в 3D форматі перед пошиттям перших зразків.

Пам’ятайте, що лекала - це базис для роботи зі створення одягу.

Крок 3. Підбір матеріалів - тканин і фурнітури

Щоб відшити зразок за лекалами, потрібно спочатку підібрати матеріали. У виробництві одягу тканини грають велику роль, адже необхідно підібрати дійсно хороші матеріали.

Дуже часто і тканини, і фурнітури - це дороге задоволення, тому варто одразу оцінити ситуацію. Оберіть для себе який сегмент одягу ви плануєте представляти і, відштовхуючись від цього, переглядайте варіанти тканин.

Для початку замовте у постачальника тестові зразки матеріалів або ж оцініть їх в офлайн-магазині. Не радимо одразу купляти великі об’єми матеріалів, бо бувають випадки, коли фото значно відрізняється від реальності. Переконайтесь у якості та кольорі кожної тканини.


Те саме стосується і фурнітури. Усі ґудзики, блискавки, заклепки та інші деталі повинні бути якісними та працюючими. Саме тому впевніться у вашому вибраному постачальнику стосовно цих моментів.

Знайшли потрібну тканину або фурнітуру? Обов’язково уточніть, скільки матеріалів є в наявності, адже бувають випадки, коли постачальник має обмежену кількість тканини, а пошив значно більший. Щоб уникнути непорозумінь і термінового пошуку додаткових рулонів, одразу звертайте на це увагу.

Крок 4. Пошив першого зразку

Наступний етап - це відшив пробного зразка. Тобто, у вас є ескіз, лекала та матеріали, а значить ви зможете зробити перший зразок одягу, котрий плануєте шити надалі.

Пробний зразок - це дуже відповідально, адже ви вперше побачите готовий результат свого творчого натхнення. Але будьте готові, що деякі моменти можуть різнитись від вашої ідеї та отриманого варіанту.

Саме пошиття в одному екземплярі дозволяє в реальності оцінити ваш задум та внести необхідні корективи.

Не хвилюйтесь, якщо щось виглядає не так, як ви хотіли. Перший зразок може відшиватись не один раз до досягнення ідеалу.

Крок 5. Примірка зразка та внесення корективів

Швачка створює перший екземпляр, а ви його повинні оцінити зі всіх сторін, як вже було сказано раніше. Найкраще це зробити на реальній примірці. В деяких випадках використовують манекени стандартного розміру, але зручніше та ефективніше це робити на моделі. Так ви зможете прослідкувати зміни в одязі під час рухів.


На що ж потрібно орієнтуватись при огляді першого екземпляру? Врахуйте чи підходить тканина для такого типу одягу. Наприклад, при виготовленні купальників деякі види тканин можуть виглядати напівпрозорими. Далі оцініть співпадіння ниток з кольором тканини. Можливо ви хочете іншого тону? Також зверніть увагу наскільки підходить фурнітура під тканину.

Тобто перегляньте усі моменти та деталі, маючи можливість довести свій виріб до справжньої краси.

Крок 6. Затвердження зразка

Процес внесення корективів може бути досить довгим, тому потрібно бути терпеливим до цього. В результаті ви отримаєте кінцевий зразок одягу, на основі якого відбуватиметься пошиття усіх інших розмірів.

Цей етап називається затвердження зразка. Якщо ви один дизайнер, то разом зі своєю кравчинею ви можете переглянути наявну роботу та узгодити те, що найбільше підходить.

Пам’ятайте, що кінцевий зразок є остаточним і бажано не вносити зміни в ході пошиття колекції, адже це може призвести до значної затрати матеріалів та збільшення роботи швачки.

Крок 7. Закупка матеріалів на більшу партію

Кінцевий зразок є успішним? Тоді переходимо до пошиття великої партії. Саме ця партія надалі буде використовуватись для реалізації.

Раніше ми говорили про те, що потрібно завжди уточнювати кількість матеріалів у постачальнику. Це необхідно, щоб на даному етапі не виникло особливих проблем з постачанням.

Розрахуйте необхідну кількість матеріалів на кожну сукню згідно з витратами на зразок та на основі цього сформуйте документ замовлення у вашого постачальника. Це все можна зробити всього в декілька кліків, використовуючи платформу для автоматизації виробництва та продажу одягу Skynum. Спрощуйте свою роботу вже на ранніх етапах.

Далі залишається дочекатись матеріалів та розпочинати пошиття усієї колекції.

Крок 8. Замовлення пошиття партії виробу

Останній етап у власному виробництві одягу - це пошив великої партії виробу. Усі минулі кроки були необхідні саме для того, щоб дійти до цього моменту.


Хто саме шитиме для вашого бренду одяг - вирішувати вам. Це може бути кравчиня, котра працює самостійно, або ж ви самі, якщо маєте такі уміння.

Також на даному етапі вже можна вирахувати собівартість кожної одиниці. Як здійснити цей підрахунок ми детально описали в нашій статті - як розрахувати собівартість одягу на виробництві?

На цьому процес створення власної моделі одягу завершено. Можливо це виглядає не дуже легко, але попри все це дуже цікавий період, адже з ваших думок народжуються колекції одягу.