Створення власного одягу тягне за собою дуже багато різноманітних нюансів, в тому числі - фінансових. З першого погляду може здатись, що витрат не так вже й багато, але давайте разом проаналізуємо, що саме необхідно для виробництва одягу.

Крім того, розуміння витрат дозволяє правильно підрахувати собівартість та вказати відповідну кінцеву ціну для вашого товару. Саме тому потрібно зі всією відповідальністю підходити до розрахунку витратності.

В цій статті для вас підготовлено методику прорахунку усіх основних витрат, на котрі варто орієнтуватись при започаткуванні власного виробництва.

Автоматизуйте усі процеси разом зі Skynum - починаючи від обліку та закінчуючи розрахунком витрат. Вдосконалюйте свій бізнес вже сьогодні.

Як розрахувати витрати на пошиття одягу?

Важко встановити адекватну та вигідну ціну, не враховуючи собівартість продукту. Коли мова йде про пошиття одягу, то виникає чимало питань, адже витрат накопичується досить багато.

Зазвичай потрібно оцінити витрати та собівартість як однієї одиниці, так і цілої партії. Як це зробити правильно? Для цього давайте розберемо розрахунок на прикладі.

В першу чергу варто зрозуміти - витрати це не тільки матеріал, але й інші нюанси. Тому давайте детально все дізнаватись.

Формула собівартості виробництва одягу

Почнемо з того, що собівартість - це певна сума, котра затрачається на виготовлення одягу. Найкраще розраховувати собівартість однієї певної моделі. Це дозволить швидко скорегувати суму у випадку змін.

Розрахунок собівартості одягу проводиться наступним чином:

Собівартість одиниці продукції = об’єм усіх затрат / к-сть виготовлених одиниць

Виглядає досить незрозуміло, але не хвилюйтесь. Далі в цій статті ми поговоримо про усі можливі розрахунки.

Розрахунок одразу на одиницю одягу

Давайте тепер глянемо на приклад. Уявімо, що на вашому виробництві виготовляється певна модель жіночого піджака і потрібно визначити кінцеву собівартість. При цьому варто пам’ятати, що піджак може бути у різних модифікаціях - розмірах та кольорах.

В даній ситуації будемо визначати собівартість пошиття малинового піджака в розмірі S. Що ж потрібно для його створення? Для зручності розрахунків створимо таблицю, де будуть представлені базові витрати.

Матеріал

Ціна за 1 од.

Кількість

Кінцева ціна

Тканина з льону

500 грн за 1 м

1,4 м

700 грн

Бавовняна підкладка

100 грн за 1 м

1 м

100 грн

Ґудзик дерев’яний

20 грн за 1 шт.

3 шт.

60 грн

Бирка для одягу

20 грн за 1 шт.

1 шт.

20 грн

Розмірник пришивний

7 грн за 1 шт.

1 шт.

7 грн

Нитки

180 грн за 1 шт. (бобіна)

0,1 шт. (бобіни)

18 грн

Як правильно заповнити цю таблицю? В першу чергу потрібно вказати матеріал, далі записати ціну на одну одиницю. Зазвичай матеріалу може піти більше, ніж одна одиниця, тому потрібно розрахувати вартість об’єму тканин та фурнітури на виготовлення одного піджака.

Для цього, користуючись ціною за метр або штуку, вирахуйте кінцеву ціну. До прикладу, якщо 1 метр тканини з льону коштує 500 грн, то 1,4 метра коштуватимуть 700 грн.

Підрахунок відбувається за пропорцією:

1 метр - 500 грн

1,4 метри - х? грн

х = 1,4 м х 500 грн / 1 метр = 700 грн

Тобто в результаті отримуємо 700 грн за 1,4 метра тканини з льону. Такі ж розрахунки проводяться і з іншими матеріалами.

Тут ми поговорили про базові витрати, які безпосередньо необхідно задіяти для пошиття.

Крім цього, існують інші додаткові витрати, котрі можливо не є матеріальними, але все ж таки повинні бути враховані.

Зверніть увагу, що додаткових витрат може бути більше або менше в залежності від того, як організований процес виробництва саме у вас.

 Зазвичай вирахувати витрати на одну одиницю досить важко, адже розрахувати скільки витрачено світла на виробництво лише однієї сукні - майже неможливо.

Саме тому радимо для підрахунків додаткових витрат використовувати загальну схему.

Таким чином вам потрібно розрахувати загальну вартість, а далі вирахувати на одну одиницю. Як це зробити? Давайте розбиратись по ситуації.

  • Комунальні платежі

Якщо ви маєте своє приміщення, то без комунальних платежів не обійтись. В цьому випадку потрібно вираховувати з вказанням кількості виготовлених одиниць за місяць.

Пам’ятайте, що комунальні платежі варто розраховувати у тому випадку, коли це ваше виробництво, а не пошиття на фабриці.

Комунальні платежі за 1 од. = сума комунальних платежів за місяць / к-сть виготовлених одиниць за місяць

За прикладом виглядає це наступним чином:

Комунальні платежі за 1 од. = 4200 грн / 60 од. = 70 грн

Зверніть увагу, що це лише приклад. За аналогією можна розрахувати і оренду приміщень.

  • Транспорт

Транспортування матеріалу чи товарів може розраховуватись на партію. Тут потрібно враховувати не кількість одиниць за один місяць, а кількість одиниць на одну партію.

Транспорт за 1 од. = сума транспорту на партію / к-сть виготовлених одиниць на 1 партію

Розглянемо наочно:

Транспорт за 1 од. = 400 грн / 20 од. = 20 грн

  • Робота швеї

Робота швеї може оцінюватись за одну виготовлену одиницю або ж в залежності від партії. Зазвичай і швачки, і фабрики надають перевагу розрахунку оплати за одну виготовлену одиницю, адже вона може змінюватись в залежності від складності виконання.

Додаткові витрати

Загальна вартість

Вартість за 1 одиницю

Комунальні платежі

4200 грн за 1 міс

70 грн

Транспорт

400 грн на 1 партію

20 грн

Робота швеї

320 грн за 1 шт.

320 грн

Тепер з цього всього треба підбити загальний підсумок за формулою. Для цього потрібно додати усі наявні витрати за одну одиницю продукції.

Собівартість 1 одиниці = сума усіх витрат на одну 1 одиницю

В цьому випадку сума за один виготовлений піджак становить 1315 грн.

Таким чином вираховуються витрати на одну одиницю товару. При цьому варто розуміти, що розмір S відрізняється від розміру XXL по затратах.

Розрахунок на партію

Ще один спосіб - розрахунок на цілу партію. Це звісно швидший метод, але, на жаль, не зовсім точний, адже в загальному можуть бути похибки в розрахунках на розміри.

Для цього використовуємо інформацію по виробництву на цілу партію. Наприклад, необхідно підрахувати вартість пошиття партії з 20 жіночих піджаків та при цьому дізнатись собівартість одного екземпляру.

Розглянемо усі витрати на пошиття партії в нашій таблиці:

Витрати на партію з 20 одиниць

Вартість за 1 одиницю

Кількість матеріалу за наявності

Вартість витрат на партію з 20 одиниць

Тканина з льону

500 грн за 1 м

28 м

14 000 грн

Підкладка бавовняна

100 грн за 1 м

20 м

2000 грн

Ґудзик

20 грн за 1 шт.

60 шт.

1200 грн

Бирка для одягу

20 грн за 1 шт.

20 шт.

400 грн

Розмірник пришивний

7 грн за 1 шт.

20 шт.

140 грн

Нитки

180 грн за 1 шт. (бобіна)

2 шт.

360 грн

Комунальні послуги

-

-

2500 грн

Оплата роботи швеї

320 грн за 1 од.

20 од.

6400 грн

Транспорт

-

-

400 грн

Розрахунок відбувається в залежності від використаної кількості матеріалів та кількості виготовленої продукції.

В кінцевому результаті нам потрібно підбити загальну суму, котра була витрачена на виготовлення цієї партії одягу. Згідно з цим прикладом виходить - 26 420 грн.

Повертаємось до нашої формули, яку було представлено вище:

Собівартість одиниці продукції = об’єм усіх затрат / к-сть виготовлених одиниць

В нас було виготовлено 20 піджаків, тому формула наступна:

Собівартість піджака = 26 420 грн / 20 шт. = 1321 грн

Як бачите, кінцева сума виходить близько 1357 грн за одиницю. Тим не менш, пам’ятайте, що при цьому методі розрахунку не враховуються різниця у розмірах.

Автоматизація підрахунку витрат

Асортимент одягу зазвичай досить широкий, а якщо ще враховувати різноманітні модифікації, то взагалі часу на підрахунки потрібно буде виділити дуже багато. Щоб спростити цю роботу, найкраще рішення - вести облік автоматизовано.

Прикладом хорошої програми для автоматизації бізнесу є Skynum. Вона дозволяє не тільки працювати з обліком товарів, але й контролювати процес виробництва. Створення технологічних карт дозволяє автоматично підрахувати собівартість, дізнатись витрати та простежити різницю між різними модифікаціями.

Ось таким чином вам лише необхідно обрати матеріал для виготовлення одиниці продукції та вказати його кількість. Система самостійно розрахує все в залежності від ваших витрат.


Крім того, є додаткові витрати на виготовлення одягу. Туди ви можете вказати комунальні платежі, оренду, заробітну плату та інші нюанси.


В результаті ви отримаєте загальний підрахунок на одну одиницю.


Зверніть увагу, що продукція може відрізнятись за собівартістю в залежності від розміру. В Skynum ви можете це також врахувати, змінивши калькуляцію для кожного розміру.


Ведення обліку виробництва разом зі Skynum - це ваш шанс працювати зручно та позбавити себе лишніх підрахунків. Контролюйте ситуацію при виготовленні одягу вже сьогодні аби покращити свій бізнес по продажу одягу.