Автоматизація складського обліку та продажу - це спосіб спрощення роботи не тільки для співробітників, але й для себе. Контроль пересування товарів, швидка інвентаризація та комфортна торгівля стануть значно зручнішими та доступнішими.

Одним із головних помічників у автоматизації є сканер штрих-кодів. Він дозволяє швидко проводити складські та торгові операції без тривалої монотонної роботи.

Сканер штрих-коду - це технічний пристрій, який допомагає зчитувати ідентифікатори (штрих-коди) і передає отриману інформацію в товарооблікову систему або касовий термінал.

На сьогоднішній день такі сканери є незамінною технікою в магазині або на складі завдяки максимальному виключенню людського фактора та автоматизації багатьох процесів.

Які сканери штрих кодів бувають?

Існує велика кількість класифікацій сканерів у зв'язку з їх функціями, характеристиками та можливостями. Ми розповімо про найбільш потрібні та важливі категорії, на які потрібно буде звернути увагу.


Сканери за типом модуля, що зчитує, бувають:

1) Контактний (світлодіодний) сканер - підходить тільки для лінійних штрих-кодів і для роботи на невеликій відстані, зате дуже міцний і довговічний.

2) Лазерний сканер - підходить тільки для лінійних штрихкодів і для роботи на дальній відстані, але є дуже крихкими та термочутливими.

3) Імідж-сканер - підходить і для лінійних, і для двомірних штрих-кодів, працює на далеких відстанях, при цьому надійні в експлуатації.

Якщо після цього ви думаєте, що потрібно вибрати саме третій варіант – імідж-сканер, який працює за принципом цифрової камери, то не робіть поспішних висновків. Такий вид сканера відноситься до дорожчих і не потрібен всім.

Сканери по мобільності:

1) Дротовий сканер - стандартний вид сканера з універсальним USB-проводом або RS-232. Його переваги – працює без підзарядки і коштує дешевше.

2) Бездротовий сканер – ідеальний варіант для складів та магазинів з великою територією, адже працює сканер за однією з технологій – за Bluetooth, WLAN, радіоканалом.

3) Стаціонарний сканер - встановлюються для касирів з метою зробити їх вільнішими, адже працює цей сканер як стаціонарний пристрій.

Автоматизуйте свій бізнес вже сьогодні разом із платформою від Skynum. Тепер ведення складського обліку, здійснення продажів та формування звітності – це легко!

На що звернути увагу під час вибору сканера штрих-кодів?

Крім зчитуючого модуля та мобільності є інші характеристики сканерів, на які варто звернути увагу. Про деякі з них поговоримо докладніше.


  • Навантаження на сканер. В цьому випадку враховується кількість навантаження на касу, тобто потрібно звернути увагу на потік покупців і відштовхуватися від цього.
  • Мінімальна ширина зчитування штрих-кодів. Контактні та лазерні сканери мають різноманітні можливості по ширині кодів.
  • Дальність сканування. Цією характеристикою позначається відстань, де можна порахувати код. Вони бувають від мінімальної за кілька сантиметрів і навіть до 16 метрів.
  • Міцність матеріалів. Як уже зазначалося вище, лазерні сканери найчастіше є неміцними і часто ламаються, тому цей фактор також має бути враховано.
  • Розміри та вага сканера. Залежно від того, як і ким буде використовуватися пристрій, потрібно дізнатися більше інформації про його розміри та вагу, адже вони можуть бути незручними.

Ці показники є основними під час вибору сканера. Інші характеристики можуть змінюватися та бути іншими.

Бажаєте зареєструвати свій власний штрих-код для товарів в Україні? Докладнішу інформацію можна отримати в окремій статті.

Вибір сканера штрих-кодів для різних видів бізнесу

Звичайно ж, від виду бізнесу та призначення сканера теж багато що залежить. Найчастіше саме на це звертається увага при виборі. Поговоримо про найпоширеніші ситуації, що зустрічаються у сучасному торговому бізнесі.

  • Продуктовий магазин

Варто врахувати одразу дві особливості. По-перше, на багатьох товарах із продуктового магазину штрих-коди можуть бути пом'ятими, зіпсованими або погано надрукованими. По-друге, при продажі алкоголю та цигарок важливо використовувати імідж-сканери, адже вони зчитують двовимірні коди. Виходячи з цих даних, краще зупинитися саме на імідж-сканерах, адже вони відмінно підходять для розпізнання навіть пошкоджених кодів.

  • Супермаркет

Коли йдеться про супермаркети або гіпермаркети, то на думку спадає велика різноманітність товарів. На це потрібно орієнтуватися. Через великий потік покупців тут краще використовувати стаціонарні сканери. Так у касира будуть вільні руки, а процес продажу пришвидшиться. Крім стаціонарного, радимо мати також бездротовий сканер для реалізації масивного та об'ємного товару.

  • Будівельний магазин

Ось тут точно використовується габаритний товар, тому стаціонарні сканери не будуть функціональними. Хоча у деяких відділах із дрібними товарами вони все ще використовуються. Найкращим рішенням стане бездротовий сканер, адже він дозволить без обмеження підійти до будь-якого габаритного товару та відсканувати штрихкод.


  • Магазин одягу та взуття

Перевага магазинів одягу та взуття - практично завжди наносяться великі штрих-коди гарної якості, тому їх не потрібно зчитувати спеціальними пристроями. У такому разі підійде навіть бюджетний контактний сканер.

  • Магазин електроніки, побутової техніки

Ситуація тут аналогічна магазинам з одягом. Штрих-коди на техніці завжди зроблені так, що зі зчитуванням немає жодних проблем. Але зверне увагу, що побутова техніка також буває габаритною, тому часто потрібно мати бездротовий сканер. Деякі підприємці обійшли цю незручність та користуються спеціальними пластиковими картками замість коду на товарі.

  • Магазин косметики, аптеки

Якщо не враховувати парфуми, більшість косметичних товарів мають маленькі і зовсім незручні штрих-коди. Особливо це актуально для помад, блисків для губ, одиночних тіней та іншої косметики невеликого розміру. Саме тому в таких магазинах використовують імідж-сканери,  які швидше та ефективніше розпізнають коди. До речі, така сама ситуація і з аптеками через невелику етикетку.


  • Склад

Незалежно від того, який у вас рід торговельного бізнесу, якщо є склад, без сканера штрих-кодів не обійтися. Обов'язково перевірте стійкість в експлуатації - температуру, пило- та вологозахист, міцність корпусу. При цьому варто вибирати саме бездротові та повністю мобільні пристрої.

Вибір сканера штрих-кодів - це відповідальний процес, але при правильному підході ви зможете зупинитися на найзручнішому і хорошому для вас варіанті.

Бажаєте дізнатися більше корисної інформації про автоматизацію? Тоді переходьте у Бізнес-блог від Skynum.