При створенні власного виробництва багато стикаються з проблемою пошуку штрих-коду. Де його знайти? Як отримати? І чи обов'язковий він? Це головні питання, які виникають перед підприємцями в такому випадку. У даній статті ми допоможемо вам розібратися, де і як отримати штрих-код.

Штрих-код - це набір смужок різної товщини чорного кольору, який являє собою унікальний код для маркування товарів. Зустріти штриховий код можна практично на кожному товарі в магазині.

Як отримати штрих-код у Україні?

Зараз практично всі штрих-коди робляться за американським стандартом EAN / UPC. Курують всі процеси, пов'язані зі штриховим кодуванням, дві глобальні міжнародні організації - «GS1» і «AIM Global».


В Україні зробити штрих-код для товару можна через першу організацію, тобто - «GS1». Ознайомитися більш детально з політикою компанії можна на їх офіційному сайті.

Щоб було простіше, ми підготували для вас покроковий гайд по тому, як створювати штрих-код товару:

Крок 1. Потрібно вступити в Асоціацію «GS1 Україна»

Правила вступу залежать від розміру вашого підприємства і рівня їх доходу. Є п'ять основних пунктів, які вам потрібно буде пройти:

  • підписання типового договору;
  • подача Реєстраційної карти;
  • підписання додаткових типових договорів;
  • оплата членських внесків.

Для кожної фірми деталі цих пунктів можуть відрізнятися, тому більш детальну інформацію можна дізнатися на сайті компанії.

Крок 2. Подати заяву на отримання індивідуального штрих-коду

Тут може бути два типи заяв в залежності від того, де буде використовуватися штрих-код. Практично для всіх товарів підійде GTIN (Глобальний номер товарної позиції). Якщо даний товар відноситься до вагових і буде реалізуватися в роздріб на території України, то можна зробити Номер GS1 обмеженої сфери обліку.

Врахуйте! Найкраще заявки заповнювати в електронному форматі за допомогою спеціальної інтерактивної системи взаємодії з даною компанією.
Крок 3. Оплатити членський внесок

Ще при вступі до Асоціації ви повинні підписати додаткові типові договори. Згідно з даними, вказаними в ній, потрібно здійснити оплату членського внеску. Його розмір також буде вказано в документі.

Крок 4. Розгляд та прийняття рішення

Після подачі заяви вам залишиться лише чекати. Залежно від завантаженості подана інформація буде розглянута, і як результат ви зможете отримати номер для вашого товару.

Також сьогодні існує величезна кількість фірм і компаній, які за додаткову плату готові пройти всі ці етапи замість вас. Таким чином ви позбавитеся від зайвої турботи.

Які переваги штрихового кодування?


Головний плюс використання штрих-кодів - автоматизація людської праці. Ви зможете позбутися від монотонної та рутинної роботи, яка займає дуже багато часу. До інших переваг відносяться:

  • прилад для зчитування штрих коду на касі дозволяє проводити швидку оплату покупок і тим самим підвищує рівень обслуговування клієнтів;
  • продавці можуть пробити товар по штрих-коду, щоб знайти його на складі або в іншому магазині, якщо у вас їх декілька;
  • можна проводити зручну інвентаризацію більшої кількості товару в короткі терміни;
  • знижується ймовірність помилки через людський фактор;
  • для дорогих товарів використовується перевірка на справжність по штрих-коду;
  • є можливість автоматизувати весь ваш бізнес в спеціальній програмі.

Програма для автоматизації бізнесу безпосередньо пов'язана зі штрих-кодами, щоб полегшити ведення підприємницької діяльності. Радимо звернути увагу на платформу по автоматизації Skynum. Ви отримаєте набір кращих функцій для контролю свого бізнесу - від відновлення пошкоджених штрих-кодів до інвентаризації за допомогою сканера штрих-кодів.

Чи обов'язковий штрих код на товарі?

На сьогоднішній день в Україні використання штрих-кодів є добровільним. Проте є цілий ряд продукції, яка по деяких законодавчих актах повинна мати власні штрих-коди. До них відносяться:

  • тютюнові вироби;
  • алкогольні вироби;
  • лікарські засоби;
  • аудіовізуальні твори та навіть фонограми.
Варто врахувати, якщо ви реалізуєте алкоголь як дистриб'ютор, а штрих-коди вже представлені на пляшках з алкоголем, вам не потрібно реєструвати нові.

Тепер ви знаєте як відбувається створення штрих-коду для товару. Якщо хочете дізнатися більше цікавої для підприємця інформації, обов'язково ознайомтеся зі статтями нашого блогу.