Всі підприємці та бізнесмени рано чи пізно стикаються з такою проблемою як підрахунки. Багато хто не любить їх і уникають, але від цього нікуди не дітися. І один з тих показників, з яким вам потрібно буде вміти «дружити» - товарообіг. Що це таке, навіщо він потрібен і як його розрахувати? Саме про це ми і поговоримо далі.

Товарообіг - це показник динаміки продажів вашого магазину, який характеризується сумою грошей, отриманою за певний проміжок часу. Простими словами, це те, скільки ви заробили на свій товар за місяць, квартал, рік і так далі.

Роздрібний товарооборот - це такий вид товарообігу, при якому товар реалізується кінцевому споживачеві для власних потреб. Тобто, підрахунок товарів, реалізованих для перепродажу, не проводиться.

Оборотність товару - це показник співвідношення того, наскільки швидко продається товар до його середньому запасу за вказаний проміжок часу.

Навіщо рахувати товарообіг підприємцю?


Перед тим, як почати розрахунок товарообігу за формулою, потрібно розібратися, навіщо він вам потрібен. В остаточному результаті ви отримаєте цифру, яка для вас не дасть ніяких значень. І все-таки чим допоможе товарообіг бізнесу?

  • Ви зможете отримати як загальну картину продажності ваших товарів, так і вузькоспрямовану, яка дозволить проаналізувати слабкі та сильні сторони вашого бізнесу.
  • На основі першого пункту ви зможете оптимізувати ваш асортимент і визначити товари, які швидко обертаються, тим самим згодом збільшите прибуток.
  • Отримані дані дозволять вам робити своєчасні закупівлі і поповнювати запаси вчасно без надлишку на складі.
Для відстеження своєчасних змін на складі, розрахування товарооборотності та поповнення запасів товару радимо автоматизувати ваш бізнес. Автоматизація торгівлі допоможе максимально швидко та ефекти відстежувати роботу вашого бізнесу. Розпочати автоматизацію можна вже сьогодні, зареєструвавшись на платформі Skynum.

Простіше кажучи, товарообіг, як і оборотність товару, допоможуть у правильнішій адаптації вашого бізнесу і виходу на новий рівень продажів.

Як розрахувати товарообіг у роздрібному магазині?

Часто початківці бізнесмени роблять помилку, ставлячи дорівнює між такими поняттями як товарообіг і виторг. Дійсно, на перший погляд здається, що це два ідентичних поняття, але з різними назвами, але товарообіг не завжди розраховується виключно з продажу. І на відміну від виторгу оборотність товару можна успішно проаналізувати.

Тепер поговоримо про ці самі розрахунки. Є стандартна формула товарообігу:

Товарооборот за місяць = ціна одиниці товару, за якою реалізується товар х кількість товару, яка планується до реалізації за місяць

Врахуйте, що як ціну використовують ту вартість, за якою товар реалізується. Ця формула дозволить вам розрахувати ідеальний товарообіг, який ви отримали під час продажу певної кількості товару за певний проміжок часу.


У роздрібних магазинах частіше використовують другий варіант, де за основу беруть щоденний виторг.

Товарооборот формула:

Товарооборот = сума виторгу за 1 день + сума виторгу за 2 день + … + сума виторгу за 30/31 день

Ми радимо розраховувати за двома варіантами, адже іноді бувають випадки розбіжності кінцевого результату.

Якщо ж ви хочете убезпечити себе від людського фактора і можливої помилки, то радимо скористатися програмою для автоматизації бізнесу. Вона допоможе вам зробити процес розрахунку виторгу, товарообігу, доходу та інших важливих показників більш зручною і нескладною. Відмінним варіантом є сервіс для автоматизації від Skynum.

Як провести аналіз товарообігу?

Хоча б раз на якийсь період кожній фірмі варто аналізувати абсолютно всі показники. Найкраще це робити щомісяця, але якщо ситуація не дозволяє, то щокварталу. Товарообіг - не виняток.

Головне, на що варто звернути увагу, - динаміка товарообігу. Для цього існує навіть окрема формула:

Динамыка товарообігу = товарообіг за цей місяць / товарообіг за минулий місяць х 100%

Таким чином ви зможете оцінити, наскільки сильно змінюється ваш товарообіг. Аналогічно можна підрахувати динаміку по кварталу або року.

Також радимо вам прописувати наперед план вашого товарообігу і надалі порівнювати його з вихідними результатами.

Розрахунок оборотності товару

Тепер прийшов час розрахувати оборотність товару. Не варто плутати даний показник з товарообігом. Вони абсолютно різні.


Оборотність або оборотність товару може бути виміряна в днях або в разах. Про кожний спосіб поговоримо більш докладно.

Оборотність товару в разах = кількість продажів за певний проміжок / середній запас товару за певний проміжок

Середній запас товару - це середня кількість товарів, яке знаходилося на даному магазині або складі.

Наприклад, у вас магазин одягу. За останній місяць ви продали 58 спідниць. При цьому на складі їх було в середньому за місяць 12. Розраховуємо за формулою:

Оборотність товару в разах = 58 спідниць / 12 спідниць = 4,8 раза

Згідно з цими даними оборотність товару склала 4,8 раза, тобто майже 5 разів за місяць.

Оборотність товара в днях = середній запас товару за певний проміжок х кількість днів в певному проміжку / кількість продажів за певний проміжок

Повертаємося до нашого прикладу, вказаного вище, і отримуємо:

Оборотність товару в днях = 12 спідниць х 30 днів / 58 спідниць = 6,2 дні = 6 днів

Оборотність по даному товару - 6 днів.

Як результат, ми можемо дізнатися частоту поповнення складу, актуальність товару, можливість їх реалізації в тих чи інших умовах.

Розрахунок товарообігу та обігу товару - це важливий етап аналізу ефективності роботи вашого магазину. Також радимо вам прочитати в нашому блозі окрему статтю про правильний підрахунок доходів і виторгу.

Якщо ж ви хочете отримувати більш детальну та розгорнуту інформацію про ваш бізнес, підключіть програму для автоматизації від Skynum. Вона дозволить вам аналізувати основні показники, відстежувати усі важливі моменти та завжди бути в курсі новин.