Ведення бізнесу забирає багато часу, сил та ресурсів, тому багато підприємців роблять все, щоб спростити собі життя. Хтось наймає велику кількість персоналу, вигадує власні методи обліку, а хтось вибирає автоматизацію. Останній варіант особливо актуальний у сучасному світі, де все йде до комп'ютеризації та цифровізації.

Але у багатьох постає важливе питання – чи потрібна автоматизація складського обліку чи це лише за бажанням? Давайте розберемо всі основні моменти та сумніви.

Що таке автоматизація складу?

Почнемо з визначення, адже потрібно точно і правильно розуміти, чим є насправді автоматизація складського обліку. Тільки тоді можна говорити про її переваги та можливості.

Склад - це основне місце зберігання всіх товарів, кількість яких дуже велика. Широкий асортимент, об'ємні поставки та масштабні виробництва тягнуть за собою багато співробітників та тривалий час обробки товарів. Саме у таких випадках на допомогу приходить автоматизація.

Автоматизація складу спрощує виконання більшості операцій на складі, при цьому дозволяє швидко та без зайвих проблем організувати облік. Крім того, ви впроваджуєте сучасні технології, які роблять роботу менш залежною від людських факторів.

На сьогоднішній день автоматизація може бути максимально різною - від оцифровування ручних процесів до повної роботизації. Ми поговоримо про перший варіант, адже він є доступнішим.

Якщо підсумувати, то автоматизація - це спрощення роботи з можливістю мати чітке уявлення про те, що відбувається у вашому бізнесі.

Кому та коли потрібна автоматизація складського обліку?

За великим рахунком, автоматизація складського обліку - це універсальна методика, тому підходить вона всім категоріям магазинів або бізнесів. Вона спростить процес як продуктових супермаркетів, так і магазинів косметики або навіть техніки.

Але все ж таки коли мова заходить про склад, то більшість представляють масштабні за розмірами приміщення. У деяких випадках так і є, але важливо розуміти, що не лише великим складам потрібна автоматизація. Сформуємо чіткий перелік бізнесів, яким підходить така модернізація.


Автоматизація складів потрібна:
  • фармацевтичним компаніям чи мережам аптек, що мають власні склади;
  • будівельним магазинам;
  • магазинам побутової та великої техніки;
  • магазинів одягу, взуття, аксесуарів;
  • магазинам автомобільних запчастин зі своїми складами;
  • виробникам товарів незалежно від виду товару;
  • службам доставки - кур'єрською та поштовою;
  • інтернет-магазинів будь-якої категорії та ін.
Деякі експерти вважають, що автоматизація складу можлива лише за наявності наступних показників:
  • площа складського приміщення – понад 1000 кв.м.;
  • широкий асортимент товарів – понад 500;
  • чисельність персоналу – понад 10;
  • кількість замовлень за календарний місяць – більше 400-500.

Звичайно, це не межа і не основні вимоги. Останнім часом все більше компаній малого бізнесу приходять до автоматизації і вже на ранніх етапах полегшують роботу. Тому автоматизований складський облік підійде абсолютно всім торговим та продуктивним напрямкам, які мають склад.

Переваги автоматизації складу

Настав час відповісти на запитання – які проблеми вирішує автоматизація складського обліку? Адже це дозволить зрозуміти справжню ефективність цієї системи.


  • Швидка та ефективна обробка всіх процесів, пов'язаних зі складським обліком. Тобто прийом товару, його розміщення, інвентаризація, каталогізація товарів, відстеження залишків та всіх переміщень автоматизується, а також стане набагато простіше та зручніше.
  • Зниження часових витрат. Провести ту ж інвентаризацію за допомогою такої системи значно швидше та доступніше. При цьому звіти та звірювальні відомості формується автоматично на основі бухгалтерського та фактичного обліку.
  • Відмова від паперової тяганини. Чим більший склад та товарів на ньому, тим більше записів потрібно зробити по кожному. Постачання, замовлення, видачі - це колосальна паперова проблема, яка займає багато часу.
  • Зменшення впливу людського фактора. Згадуємо про тяганину з паперами, додаємо багато монотонної роботи і як результат отримуємо помилки
  • Зниження потреби ручної праці. Менше персоналу – менше фінансових витрат, тому автоматизація дозволяє заощадити на кількості працівників.
  • Адреса зберігання товарів. Ви або ваші співробітник зможе за допомогою кількох кліків дізнатися, де точно розташований потрібний товар на складі. Це знижує кількість витраченого часу на пошук.
  • Можливість використовувати автоматизацію складу у комплексі з автоматизацією магазину. На таких платформах, як Skynum, ви зможете одночасно автоматизувати і складське приміщення, і магазини, незважаючи на їхню кількість.
  • Ведення обліку у різних одиницях виміру. Тони, кілограми чи може штуки? Немає значення, яка одиниця виміру використовується, хороша система працює з усіма.
Це лише частина переваг, які можна отримати під час автоматизації складу. Більш детальну інформацію про можливості управління складськими процесами можна дізнатися разом із безкоштовною версією програми автоматизації від Skynum.