Практично кожна торгова точка незалежно від специфіки своєї роботи користується касовими апаратами чи терміналом. Це можуть бути різні реєстратори розрахункових операцій або онлайн-каса. Незважаючи ні на що, видача чека повинна відбуватися для дотримання прав клієнтів.

Серед підприємців-початківців часто постає питання - як вибрати чекову стрічку? Адже термінал чи касовий апарат куплено, а що далі? Давайте разом розберемо що таке чековий папір, який він буває і як його вибрати.

Касова стрічка - це невеликий рулон спеціального паперу, який за розмірами та параметрами підходить під певний тип терміналу або апарату. Вона буває кількох типів, що між собою відрізняються.

Види чекової стрічки

1. Офсетна стрічка для каси

Це старий вид касового паперу, який використовується усюди, де є матричний принтер. Простіше кажучи, на ній передбачено звичайний друк тексту.

Але і вона може бути різною:

  • Одношарова чекова стрічка - у складі лише один шар офсетного паперу без інших додавань. По ширині вона може бути в діапазоні 37-76 мм, залежно від потреби. Обов'язкова наявність червоної смуги, яка дасть знати касиру про швидке закінчення та заміну стрічки.
  • Двошаровий/багатошаровий папір для касових апаратів складається з офсетного шару та такого, що самостійно копіюється. Це зручно, коли один із чеків повинен зберігатися для звітності, а інший потрібно віддати покупцю. По ширині її діапазон менше – від 44 до 76 міліметрів.

2. Термолента для каси

Цей вид використовується все частіше у зв'язку з поширенням нових апаратів та терміналів з термопринтером. Суть полягає в тому, що при нагріванні термострічки у певних місцях змінюється колір паперу та з'являється потрібний нам текст.

Хоча вважається, що термострічка зручніша у використанні, але без мінусів не обійшлося. Такий вид паперу погано переносить вплив сонячних променів та високих температур, тому згодом текст стирається, а то й зовсім зникає.

По ширині рулону вона буває від 44 до 80 міліметрів, але в більшості випадків у банкоматах та терміналах використовується найбільший розмір – 80 міліметрів.

Як вибрати касовий папір?


Є лише два головні правила вибору чекового паперу, на які варто орієнтуватися:

  • Дізнатися параметри та характеристики терміналу, реєстратора або касового апарату - довжина, ширина стрічки, діаметр втулки та безпосереднього самого ролика. Подивитися цю інформацію можна в інструкції або на сайті виробника апарату.
  • Визначитись з необхідною якістю стрічки. Пам'ятайте, що навіть той самий вид чекового паперу може мати зовсім різну якість у виробників, тому радимо експериментувати.
Купити касову стрічку зараз можна як офлайн, так і онлайн. Вибір дуже широкий та різноманітний.

Як замінити чекову стрічку?

Багато касових апаратів мають схожу структуру, тому заміна рулону паперу майже всюди однакова.

Крок 1. Спочатку потрібно відкрити відсік, де зберігається чекова стрічка. При цьому необов'язково вимикати сам касовий апарат.

Крок 2. Звільніть відсік від залишків старого рулончика зі стрічкою.

Крок 3. Потягнувши новий рулон стрічки за край, зафіксуйте її в касовому апараті. При цьому потрібно встановити цей край стрічки під спеціальний валик.

Крок 4. Далі потрібно перевірити працездатність та правильне фіксування стрічки. Натисніть на стрілку, тим самим запускаючи валик. Він прокрутиться і пропустить частину стрічки.

Крок 5. Закрийте кришку відсіку, пропускаючи через отвір вільну частину стрічки.

Крок 6. Проведіть перевірку, роблячи пробну відпустку товару перед початком використання.

Як бачите, папір для термінала чи касового апарата підбирається нескладно. Головне знати її види, параметри та правильне використання.

Ще більше корисної інформації про торгівлю, бізнес та підприємницьку діяльність читайте в нашому блозі.