У торгівлі та наданні послуг існує різноманітна кількість податків, які сплачують як роботодавці, так і робітники. Але також є податки, котрі встановлюються безпосередньо на товари та послуги. Їх сплачують покупці або замовники послуг. Прикладом таких податків є податок на додану вартість.

Отже, якщо ви підприємець, бухгалтер чи бізнесмен, котрий хоче дізнатись детально інформацію про ПДВ, то ця стаття буде корисною для вас. Ми розберемо, що це таке, який його розмір, які існують пільги та для кого він обовʼязковий.

Що таке ПДВ?

Податок на додану вартість (ПДВ) - це один з непрямих податків, котрі нараховуються у ціну послуги або товару. В результаті даний ПДВ повинен сплатити покупець.

Простіше кажучи покупець здійснює покупку товару або послуги за ціну, в якій вже, зазвичай, завчасно прописаний ПДВ. Отже, це не потребує спеціальної доплати чи інших виплат.

Чому ж тоді це так важливо підприємцям? Попри те, що сплачують податок покупці, перерахування фінансів до держ. бюджету проводить продавець.

Як це відбувається? Продавець з самого початку встановлює вартість послуги або товару відносно власної цінової політики. В ціні одразу враховується ПДВ. Дуже рідко на цінниках вказується ціна товарів без даного податку. В такому випадку це прописується «без ПДВ», а на касі сума податку додається.

В результаті покупець купує товар або послугу, сплачує ПДВ. Далі справа за продавцем, відомим також як податковий агент. Саме він відповідає за облік податку на додану вартість та на перерахування в державний бюджет.

Кому потрібний ПДВ?

Зрозуміло, що податок сплачується покупцями, але чи на всі товари (послуги) він розповсюджується? Існує перелік платників податку на додану вартість, тобто тих бізнесменів та підприємців, що повинні накладати ПДВ на свої товари.


На сьогодні цей перелік регламентується відповідно до статті 180.1 Податкового КУ. Отже, в перелік відносяться:

  • особи, що прийняли рішення добровільно сплачувати ПДВ і проводять певну господарську діяльність;
  • особи, які підлягають реєстрації як платник ПДВ;
  • особи, що ввозять в Україну товари через митницю, сума яких перевищує допустиму.

Більше детально про кожен конкретний випадок поговоримо далі, адже він залежить від розміру податку. Про це і піде мова.

Розміри ставки податку на додану вартість

Ставка податку згідно зі статтею 193 Податкового КУ може відрізнятись за розміром. Розмір ПДВ залежить від типу товарів та наданих послуг. Розберемо кожну з них:

  • 20% від ціни за товар або послугу - загальна ставка ПДВ (товари та послуги, місця постачання котрих знаходиться на митній території України, або товари, що були завезені на територію України з-за кордону).
  • 14% від ціни за товар чи послугу - знижена ставка ПДВ для певних груп сільськогосподарських товарів (пшениця, ячмінь, соєві боби, кукурудза, насіння соняшнику, ріпаку і т.д.).
  • 7% від ціни з товар чи послугу - знижена ставка ПДВ для виробів медичного призначення, лікарських препаратів, оплати екскурсій в музеях, демонстрацій адаптованих фільмів, виступів циркових, театральних, акторських та інших груп, а також для тимчасового проживання та розміщення в готелях.
  • 0% - експортна ставка ПДВ, яка діє на експорт товарів з України, а також обслуговування та заправку повітряних, морських суден, здійснення міжнародних перевезень будь-яким транспортом.

Як розрахувати ПДВ?

Визначивши до якої групи відноситься ваш бізнес, ви можете переходити до розрахунку податку на додану вартість. Найчастіше податкова ставка все-таки сягає 20%, адже це найрозповсюдженіші товари.

Щоб розрахувати розмір ПДВ необхідно знати вартість товару або послуги.

Зверніть увагу, що для кожного окремого товару може безпосередній розмір податку буде змінюватись, тому його потрібно постійно вираховувати. При зміні ціни на той самий товар також необхідно проводити перерахунок, адже ПДВ має відсоткове співвідношення.

Отже, розрахунок ПДВ відбувається як звичайне вирахування відсотків:

ПДВ = 20% х ціна товару або послуги / 100%

  • 20% - відсоткова ставка податку;
  • ціна товару або послуги - вартість, з якої відбуватиметься вирахування;
  • 100% - число для вирахування пропорції за формулою.

Розглянемо на прикладі. У магазині косметики представлений тональний крем вартістю 2 087 грн. Потрібно вирахувати ПДВ для цього товару:

ПДВ = 20% х 2 087 грн. / 100% = 414 грн 40 коп.

Розмір ПДВ за даний товар становить 414 грн 40 коп..


Аналогічно можна прорахувати і вартість послуги. До прикладу, урок англійської мови коштує 730 грн. Розмір сплати ПДВ становить:

ПДВ = 20% х 730 грн / 100% = 146 грн

Таким чином вираховується ПДВ для кожного товару та послуги. Як ви могли помітити, ПДВ залежить від вартості, тому при її зміні, також змінюється і сума податку.

Податкові пільги на ПДВ

Податкові пільги з податку на додану вартість - це передбачене законодавством зменшення розміру податку або повне його скасування для платника.

Для отримання податкових пільг мають існувати певні умови. На сьогодні існує три основних види пільг:

  • Пільга на зменшення податкового зобов‘язання - це пільга на ПДВ для усіх хто є платником ПДВ та мають податковий кредит. Чим більший податковий кредит, тим менший розмір ПДВ потрібно сплатити.
  • Пільга на зниження ставки ПДВ - про знижені ставки вже йшла мова раніше. Це 14%, 7% та 0% для певних підприємців.
  • Пільга на звільнення від сплати податків - ця пільга надається в індивідуальному порядку на основі статті 197 Податкового КУ. Сюди ж входять випадки, що регулюються міжнародними договорами для уникнення подвійного оподаткування.

Окремо варто зазначити, що в період військового стану теж є пільги, що діють на певні групи товарів:

  • товари оборонного призначення для ввезення з-за кордону, але за певних умов (наявні державні контракти, класифікація відповідно до УКТ ЗЕД та товари будуть використовуватись за призначенням);
  • певний перелік лікарських засобів та медичних виробівм (обов‘язково мають використовуватись за певним призначенням);
  • міжнародна технічна допомога.

Отже, в більшості випадків бізнеси в Україні продовжують працювати за загальною ставкою податку на додану вартість - 20%.

Підсумки про ПДВ

Давайте підібʼємо підсумки про ПДВ в Україні:

  1. ПДВ - це обов‘язковий податок, що накладається на послуги або товар. В результаті його сплачує покупець, але облік та перерахування проводить продавець.
  2. Загальною податковою ставкою для ПДВ є 20%, але існує ряд випадків, коли ставка стає нижчою.
  3. Враховуючи військовий стан, в Україні запроваджено пільги на ПДВ для товарів оборонного призначення, лікарських засобів, медичних виробів та міжнародної допомоги.
  4. Розраховувати ПДВ потрібно окремо на кожний товар, адже сума буде залежати від кінцевої вартості, тому узагальнювати не варто.

Податки - дуже важлива тема для підприємців. Попри це вона досить часто не подобається бізнесменам, адже все здається складним. Насправді податки - це ще одна частина витрат у вашому бізнесі, тому їм варто приділяти увагу.

І таке, податки також потрібно враховувати у своєму бізнесі. ПДВ перераховує саме продавець, тому необхідно вносити його у витрати.

Для цього в програмах для обліку бізнесу зазвичай окремо є можливість прописати витрати та вказати різні податки. Наприклад, в Skynum - це реалізовано досить зручно, адже ви знатимете свій прибуток, усі витрати та сплачені податки.

Якщо хочете дізнатись ще більше корисної та цікавої інформації про податки, то переходьте в Блог від Скайнум. Тут зібрані підбірки статей, рекомендацій та інструкцій, котрі допоможуть розібратись не тільки з податками, але й іншими важливими моментами у веденні бізнесу.