Онлайн-сегмент - це можливість розшити географію продажів, збільшити прибуток та заявити про себе на більшу кількість людей.

Для організації продажів в онлайн варто створити майданчик з демонстрацією товарів - інтернет-магазин. На сьогодні є декілька способів створення інтернет-магазину. Найпопулярніші - замовити сайт в професійного спеціаліста або ж самостійно запустити через конструктор інтернет-магазину.

Кожен підприємець самостійно обирає для себе доступний фінансово та функціонально варіант. Але все частіше малі та середні бізнеси відають перевагу конструкторам інтернет-магазинів. Саме тому ми вирішили більш детально розповісти, що це таке, які вони бувають та як же вибрати найкращий.

Наша команда розробила програму для обліку товарів Skynum, якою користуються різні бізнеси, в тому числі Інтернет-магазини. Враховуючи досвід взаємодії та інтеграцій з різними платформами, ми створити цю підбірку.

А якщо вам крім конструктора для Інтернет-магазинів, також необхідна програма для обліку товарів, тоді платформа Skynum стане найкращим рішенням. Тут є все, що необхідно, - інтеграції з конструкторами, ПРРО, можливість обліку товарів, виробництва та послуг, створення документів та шаблонів для них, продаж через Скайнум.Каса та замовлення, а також багато іншого функціоналу для полегшення роботи.

Отже, давайте почнемо розбиратись з цим і поговоримо про найпопулярніші платформи конструкторів - WooCommerce, Хорошоп, OpenCart, Shopify.

Що таке конструктор інтернет-магазинів?

Конструктор інтернет-магазина - це платформа, котра у своєму функціоналі має усі необхідні можливості для створення інтернет-магазина. При цьому вам непотрібно володіти знаннями в програмуванні, адже в основі платформи вже лежить прописаний код. Ваша задача - внести інформацію про інтернет-магазин.

Отже, це простий та відносно дешевий спосіб створення майданчика для онлайн-продажів.

Для наочності порівняємо сайт з конструкторів та самописний створений програмістами.

Інтернет-магазин на основі конструктора

Самописний інтернет-магазин

Витрати на створення

Низькі

Високі

Функціонал

Обмежена кількість можливостей, що залежить від платформи

Можна створити будь-який потрібний функціонал

Залучення спеціалістів

Не потребує

Потребує участі програмістів та дизайнерів

Інтеграції з CRM-системами

Є інтеграції у більшості CRM

Потребує індивідуального рішення, рідко доступні інтеграції

Підключення

За декілька годин

Потребує довгого часу для розробки

Як бачите, і конструктор, і власний сайт мають свої плюси та мінуси. Якщо у вас малий бізнес, то однозначно кращим рішенням стане виготовлення інтернет-магазину на основі конструктора. Це зекономить ваш час, фінанси та дасть можливості для онлайн реалізації товарів.

Як вибрати конструктор інтернет-магазину?

Наступне важливе питання - які критерії вибору конструкторі інтернет-магазину? Є декілька основних аспектів, що дозволять обрати якісну платформу для розробки інтернет-магазинів:

  • Функціонал платформи - оцініть можливості системи, що ви отримаєте в результаті роботи з конструктором та які варіанти шаблонів для вас доступні.
  • Вартість тарифів - існують різні тарифні плани, тому одразу ознайомтесь зі всіма можливостями та цінами платформи.
  • Можливість тестового періоду - дуже важливо оцінити роботу конструктора, тому звертайте увагу на тестові періоди для розуміння чи підійде платформа вам.
  • Технічна підтримка - швидка та зручна технічна підтримка, яка вчасно зреагує на ваш запит.
  • Вибір шаблонів та дизайнів - можливість обрати потрібний зовнішній вигляд інтернет-магазина та зручність використання.
  • Підключення платіжних систем для покупців - різні варіанти оплати товару спростять проведення оплат для клієнтів.
  • Інтеграції з іншими системами - особливо пам’ятайте про потребу в інтеграції з CRM системами для обліку. Це стане найкращим рішенням для організації роботи вашого інтернет-магазину.

Про програми для обліку варто розповісти детальніше, адже це спосіб якісно організувати роботу бізнесу та позбутись хаосу. Прикладом дійсно хорошої CRM платформи для інтернет-магазина є Skynum.

Скайнум дозволяє вести повний цикл складського обліку, відстежувати переміщення, обробляти замовлення, підключати онлайн-касу, синхронізуватись з інтернет-магазинами за допомогою інтеграцій. Отже, це якісний варіант для вдосконалення обліку у своєму магазині як онлайн, так і офлайн продажів.

Конструктор інтернет-магазина WooCommerce

Woocommerce - один із найпопулярніших у всьому світі плагінів для створення Інтернет-магазинів. Його робота відбувається на основі WordPress.

Дану платформу використовують для магазинів різних масштабів - від малого до великого бізнесу. Завдяки широкому функціоналу та можливості налаштувати потрібний дизайн він має популярність.


Поговоримо про плюси та мінуси використання Woocommerce як платформи для створення інтернет-магазина:

Переваги Woocommerce

Недоліки Woocommerce

Базовий набір функцій безкоштовний

Довге та складне налаштування платформи під власні потреби

Інтуїтивний зрозумілий інтерфейс

WordPress досить часто піддається взломам, що впливає на безпеку

Великий вибір тарифів з різними можливостями

Потреба у потужному хостингу для швидкої роботи сайту

Можливість отримати доопрацювання функціонала за відносно прийнятними цінами

Різноманітні дизайни та візуали

Широкий вибір шаблонів

Можливість інтеграцій з CRM системами (в тому числі і зі Skynum)

Цінова політика вважається відносно доступною, але попри це вартість сайту буде залежати від ваших потреб. Woocommerce пропонує цілий ряд варіантів підписки та навіть можливість її налаштувати.

Нижче ми представимо останню актуальну інформацію про ціни станом на 2024 року:

  • реєстрація домену - 10-20$ на рік;
  • хостинг - 35-50$ на рік;
  • дизайни, теми, шаблони - 39$ та вище.

Крім цього, вартість також формується на основні додаткового функціонала, який ви хочете отримати. Наприклад, використання мультивалюти або ж конвертора валюти.

При цьому стандартний набір функцій на Woocommerce - безкоштовний, тому тут ви можете створити інтернет-магазин від початку до кінця.

Конструктор інтернет-магазина Хорошоп

Хорошоп - це повністю український продукт, розроблений нашими земляками. Платформа постійно оновлюється та на сьогодні є однією із провідних на українському ринку. Це чудова альтернатива для Woocommerce, адже в Хорошоп повністю українізований і має чудову технічну підтримку.

Насправді Хорошоп майже не уступає позиції популярному Woocommerce, тому його можна використовувати для всіх типів бізнесу.

Тепер про переваги і недоліки конструктора Хорошоп:

Переваги Хорошоп

Недоліки Хорошоп

Українське виробництво

Обмежена можливість розробки потрібного вам функціоналу

Якісна технічна підтримка, котра допомагає зі створенням інтернет-магазина та переїздом з іншої платформи

Багато платних функцій для підключення

Широкий вибір дизайнів та візуального компонента

Можливість використання вбудованих маркетингових інструментів (для маркетплейсів в тому числі)

Добре розроблена навчальна система з безліччю інструкцій

Інтеграції з програми для обліку (Skynum в тому числі)

Тепер поговоримо про вартість. Хорошоп має дві категорії цін - стартовий платіж та абонплата.

Стартовий платіж - це ціна за запуск сайту, розробку його дизайну та імпорт товарів. Є три основних варіанти:

  • використання готового дизайну з галереї - безкоштовно;
  • потреба у розширеному дизайні - 5000 грн;
  • потреба у налаштуванні порталу B2B - 5000 грн.

Далі вам потрібно буде оплачувати абонентську плату за користування сервісом Хорошоп. Це може бути помісячна оплата або за рік. Далі будуть ціни саме за місячну абонплату:

  • BASIC - 160 грн;
  • STANDART - 650 грн;
  • PRO - 1500 грн;
  • B2B - 3000 грн.

Тарифні плани відрізняються кількістю товарів, наявністю інтеграцій, звітів, способами оплати для клієнтів та можливістю роботи з B2B. Детальніше про тарифи можна дізнатись на офіційному сайті Хорошоп.

Конструктор інтернет-магазина OpenCart

OpenCart - це плагін, що має відкритий код для використання. Він повністю розроблений для управління інтернет-магазином. OpenCart досить популярний у всьому світі, тому бізнесмени його обирають все частіше для своїх магазинів.

Попри те, що конструктор OpenCart має безкоштовну версію, є потреба в безлічі додаткових розширень, які досить дорогі.

OpenCart підійде будь-якому бізнесу, але все ж таки він може бути заскладний у використанні новачками. Без хоча б базового рівня програмування буде не легко освоїти платформу.

Отже, обговоримо плюси та мінуси OpenCart:

Переваги OpenCart

Недоліки OpenCart

Першочергово був створений саме для e-commerce, тому орієнтований на майданчики з продажів

Потрібні базові знання програмування для старту

Наявність великої кількості розширень та додаткових можливостей

Складність в освоєнні для початківців

Одночасне керування декількома магазинами в системі

Немає можливості імпорту чи експорту товарів, тому потрібно або вносити вручну або використовувати допоміжні сервіси

Наявність SEO інструментів

Маленька кількість додаткових модулів і розширень у безкоштовній версії

Підключення різних способів оплати для покупців

Користування платформою OpenCart - безкоштовне. Тобто ви можете скачати програму в базовій комплектації і розпочати з нею роботу. Попри це потрібно буде здійснити оплату за додатковий функціонал.

Наприклад, теми та шаблони коштують від 20 доларів, можливість експорту замовлень з Excel - 49 доларів, сторінка вдалого замовлення - 20 доларів і т.д.

Зі всіма цінами ви можете ознайомитись на офіційному сайті OpenCart, але, як бачите, кінцева вартість буде дійсно високою.

Конструктор інтернет-магазина Shopify

Shopify - ще одна популярна платформа для ведення онлайн-бізнесу. На сьогодні вона навіть вважається найвідомішою у світі, тому на неї варто звернути увагу.

Програма Shopify підійде для продажів і в Україні, і закордоном. Завдяки багатоканальності можна легко налаштувати продажі в маркетплейсах, розсилку на пошту та рекламу в соціальних мережах.

Звісно ж платформа має чимало розширень, котрі можуть бути як безкоштовними, так і платними. Вони значно покращують базовий функціонал.


Переваги Shopify

Недоліки Shopify

Зручний імпорт інформації - клієнтську базу та товари

Висока вартість користування

Цілодобова технічна підтримка, що допомагає вирішити всі питання

Наявна комісія за здійснені продажі

Відрізняється мінімальною кількість збоїв у роботі

Відсутня велика кількість інтеграцій, важливих для нашого регіону

Інтуїтивний та зрозумілий у використанні інтерфейс

Короткий тестовий період (3 дні)

Наявність мобільного додатку

Інструменти для маркетингу та SEO

Можливість отримання детальної аналітики

Якісні та функціональні шаблони для інтернет-магазина

Наявність власного платіжного сервісу - Shopify Payments

Найнеприємніший момент - високий рівень оплати, тому поговоримо про це детальніше.

Перший місяць користування коштує лише 1 долар. Надалі все залежить від тарифного плана:

  • Basic - 24 доларів на місяць;
  • Shopify - 69 доларів на місяць;
  • Advanced - 299 доларів на місяць;
  • Plus - 2300 доларів на місяць.

Але на цьому ще не все, адже потрібно ще сплачувати комісію за проведені платежі:

  • Basic - 2% від платежу;
  • Shopify - 1% від платежу;
  • Advanced - 0,6% від платежу;
  • Plus - за домовленістю.

Тобто, ціна дійсно висока, тому для малого бізнесу це може бути економічно не вигідно.

Перейдемо до підсумків? Дійсно в сучасних реаліях бізнесу варто виходити в онлайн-торгівлю. Найлегший варіант - скористатись конструктором та створити свій власний інтернет-магазин.

Ми розібрали чотири найпопулярніші конструктори інтернет-магазинів, котрі використовують українці. Звісно кожен підприємець самостійно обирає для себе, спираючись на можливості, функціонал та вартість. Однак тепер зробити вибір стане набагато легше, адже перед вами представлена порівняльна характеристика з плюсами та мінусами.

Якщо ж ви все-таки вирішите запустити інтернет-магазин, то також обов’язково радимо підключити облікову систему Skynum. Чому це так важливо? Насправді програма для обліку від Skynum підійде і для офлайн, і для онлайн бізнесу. Проте система має інтеграції з маркетплейсами, конструкторами, службами доставки та ПРРО. Тобто простими словами - вона об’єднує всі найважливіші платформи в одній та дозволяє керувати ними і синхронізувати дані.

До речі, на платформі Скайнум також є свій власний конструктор інтернет-магазину. Він одразу інтегрований до облікової платформи, тому непотрібно буде працювати над вивантаженням інформації. Інтернет-магазин можна створити як публічний, так і приватний для B2B сегменту.

Саме тому варто ознайомитись з платформою для бізнесу Skynum та спробувати зручний облік на практиці.