Старт власного бізнесу – це трудомісткий процес. Найчастіше підприємці не знають усіх тонкощів і бояться помилитися. Якщо ви обрали як юридичну форму бізнесу ТОВ, то в цій статті дізнаєтесь, як відбувається реєстрація та всі докладні кроки.

Різниця між ФОП та ТОВ

Для початку потрібно розібратись, яка різниця між ФОП (фізична особа-підприємець) і ТОВ (товариство з обмеженою відповідальністю).

Якщо почати говорити про це простими словами, то ФОП – це фізична особа, яка має змогу легально вести свою підприємницьку діяльність від свого імені.

На той час ТОВ - це, по суті, юридична особа (наприклад, фірма або компанія), яка може бути створена як одним, так і декількома людьми, та працювати відповідно до статуту.


Чому багато хто вважає ТОВ більш безпечним способом ведення бізнесу? Правда криється вже в самій назві - Товариство з обмеженою відповідальністю. Таким чином виходить, що спектр відповідальності для ТОВ буде значно меншим.

Насправді це працює в такий спосіб. Якщо у вас ФОП, то ви укладаєте всі договори від свого імені, виплачуєте зарплати та вносите податки самостійно. У разі будь-якої проблеми, відповідальність буде покладатися саме на вас, тобто на фізичну особу. При цьому відповідальність нестиметься матеріальна.

Якщо ви є засновником ТОВ, то відповідальність належить юридичній особі. Особливо це відчутно для тих, хто має кілька інвесторів. Відповідальність може бути лише у розмірі вашої капітальної частини статуту.

Підготовка до відкриття ТОВ

Реєстрація та відкриття ТОВ – складніше, ніж ФОП, тому варто заздалегідь підготуватися до цього. Основна складність – у наявності статутного капіталу.

Як це вже було сказано раніше, ТОВ можуть відкрити одразу кілька людей та стати інвесторами з різними частинами вкладень. Саме так і формуватиметься капітал. Він може складатися з майна або грошових коштів.

У зв'язку з цим радимо одразу ж підготувати три основні документи:

  • Статут підприємства, про який йшлося;
  • Перший протокол-підтвердження створення ТОВ;
  • Заява про створення юридичної особи.
Зверніть увагу, що підписи в статуті та протоколі мають бути завірені нотаріально.

Крім того, не забудьте про такі дії як:

  • визначення кількості засновників;
  • визначення розміру капіталу;
  • визначення головного керівника;
  • вибір юридичної адреси та назви.

Реєстрація ТОВ онлайн

Реєстрація ТОВ може проходити як онлайн, так і офлайн. Кожен вибирає собі зручний спосіб. Спочатку поговоримо про онлайн-форму реєстрації.


Крок 1. Отримайте електронний підпис.

Якщо у вас ще немає електронного підпису, то отримати його можна згідно з інструкцією, яку ми підготували для нашого блогу.

Крок 2. Зайдіть до особистого кабінету громадянина на сайті «Дія».

Крок 3. Виберіть потрібну вам послугу, у цьому випадку – «Реєстрація ТОВ».

Крок 4. Перед вами з'явиться форма заповнення. Тут потрібно запровадити всю інформацію про ТОВ та вибрати налаштування модельного статуту. Як варіант, можна використовувати статут «за умовчанням».

Крок 5. Наприкінці автоматично сформується заява, статут та протокол, які будуть передані до державного реєстратора.

На цьому етапі також зазначається форма оподаткування. Якщо ви не знаєте, яку вибрати собі, то радимо прочитати статтю, де докладно описано кожну з них.

Якщо вибрано спрощену форму, заява буде надіслана автоматично.

При виборі загальної системи заяву на реєстрацію платником податків також буде автоматично відправлено.

Реєстрація ТОВ офлайн

Якщо вам зручніше самостійно прийти до Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП - укр. абревіатура), то буде трохи інший алгоритм дій.

Крок 1. Підготуйте ідентифікаційний код та паспорт для написання заяви у паперовому варіанті.

Крок 2. Напишіть заяву та подайте її до ЦНАПу або виконавчого комітету міської ради за місцем вашого проживання. Завантажити заяву можна тут.

Крок 3. При переході на спрощену систему оподаткування у тому самому державному органі напишіть та подайте заяву про перехід. Завантажити заяву можна тут.


Зверніть увагу, що якщо у вас немає можливості прийти самостійно, то можна надіслати документи поштою, але обов'язково завірити підписи нотаріусом. Або подачу може зробити ваш представник, але з оригіналом і копіями також нотаріально завіреними.

Після остаточної реєстрації ТОВ запис з'явиться у Єдиному державному реєстрі.

Що робити після реєстрації ТОВ?

Реєстрація ТОВ не займає багато часу. Попередньо розгляд заявки становить один-два робочі дні, не включаючи вихідні чи офіційні свята. Але що робити далі?

По-перше, не забудьте відкрити рахунок у будь-якому з банків. При цьому обов'язково потрібно завірити нотаріально підписи осіб, які матимуть доступ до рахунку. До речі, рахунків може бути багато.

По-друге, можна отримати власний друк у спеціалізованих установах. Нагадуємо, що друк для ТОВ не є обов'язковим, але для зручності важливий.

Як бачите, Україна поступово приходить до повної дигіталізації, тому процеси подання заяв, реєстрацій та оформлень стають все простішими.

Бажаєте дізнатися ще більше корисної інформації про ведення бізнесу та підприємницькі питання? Разом із блогом від Skynum вам це точно вдасться.