Податкові зобов'язання переслідують кожного підприємця. Особливо відчутною проблемою вони стали в період карантину, коли малий і середній бізнес постраждав через постійні локдауни. Епідеміологічна ситуація поліпшується, але чергові обмеження знову прогнозують восени, а значить потрібно бути до всього готовим.

Іноді бувають ситуації, коли виплата податків не відбувається відразу. У підприємця може не бути фінансової можливості по ряду причин. Що робити тоді? Адже всі ми знаємо, що при будь-якому виді державної несплати нараховується пеня. Щоб уникнути цього в Україні на державному рівні є відстрочка податкових зобов'язань і розстрочка зі сплати податків.

Різниця між розстрочкою і відстрочкою сплати податків

Багато хто помилково вважає, що ці два поняття між собою однакові, але це зовсім не так.

Розстрочка податкових зобов'язань - це спосіб оплати податкової заборгованості постійними рівними частинами; оплата починається з наступного місяця після отримання дозволу на проведення розстрочки.

Відстрочка по сплаті податків - це спосіб оплати податкової заборгованості рівними частинами або одноразово, але при цьому початок оплати починається в місяць, який встановили фіскали.

Зверніть увагу, що при оплаті відстрочки частинами її виплата повинна початися не пізніше дванадцятого місяця від появи податкового боргу.

Простими словами, відкладені податкові зобов'язання - це і є розстрочення та відстрочення.

Як працюють відкладені податкові зобов'язання?


Можливість відстрочки і розстрочки регулюється відповідною законодавчою основою. В такому випадку це стаття 100 Податкового кодексу України з усіма її підпунктами.

Звичайно ж, просто так держава не стане робити розстрочку або відстрочку. Є певні умови. Перенесення терміну оплати податкових зобов'язань можлива тільки під відсотки, причому їх розмір - 120% річних облікової ставки Національного Банку України в той день, коли офіційно прийнята розстрочка/відстрочка.

Як отримати розстрочку податкових зобов'язань?

Як і будь-яка дія в державній організації отримання розстрочки чи відстрочки займає час і потребує збору деяких документів. Саме тому ми підготували для вас міні-гайд, який допоможе вам зробити все швидко і безпроблемно.

Крок 1. Знайти причину несплати за податкове зобов'язання

Є деякий перелік причин, які є допустимими для отримання розстрочки або відстрочки, але їх потрібно довести. Тобто, просто сказати «не плачу, тому що поки не хочу» - не можна.

Існує цілий Перелік подій, які підтверджують наявність загрози появи податкового боргу.

Для отримання розстрочки допускаються такі ситуації:

  • при неподанні або несвоєчасному поданні асигнувань або бюджетних зобов'язань заявнику, при не переведенні грошових коштів заявнику в потрібному обсязі з бюджету за оплату роботи, послуг або товарів;
  • при можливості банкрутства після оплати за податкове зобов'язання;
  • недостатня кількість майна, яке може підлягати вилученню як оплата податкового боргу;
  • сезонне виготовлення або реалізація товарів;
  • реорганізація підприємства заявника зі зниженням виробництва;
  • якщо заявник проводить науково-дослідні роботи або надає робочі місця людям з інвалідністю;
  • при створенні нових технологій або поліпшення старих;
  • при виконанні роботи над особливо важливим проєктом у сфері розвитку регіону;
  • при виконанні державного замовлення і т.д.

Для отримання відстрочки діють наступний пункт:

  • ситуації, які відбувалися в результаті дії певних непереборних сил.

До кожного пункту потрібно додати відповідні документи, які будуть підтверджувати правдивість. Більш докладно про документи можна дізнатися в Рішенні № 1235 від 27 грудня 2010 року зі подальшими змінами.

Крок 2. Подача заяви

Наступний крок - подача заяви. Він чимало важливий, адже тільки при правильному оформленні його розглянуть.

Дана заява подається в письмовій формі за зразком, який представлений в Порядку №547 від 10 жовтня 2013 року. До нього потрібно додати обґрунтування отримання розстрочки, тобто ту саму причину, що ми розбирали в попередньому кроці.

Крок 3. Розгляд заяви і заключне рішення

Очікування - самий томливий процес. В цьому випадку розгляд заяви буде тривати близько тридцяти календарних днів з дати її подання.

Ухвалення рішення проводитися в такому порядку:

  • якщо податковий кредит та податкове зобов'язання видається на загальнодержавному рівні, то рішення приймається керівником контролюючого органу;
  • якщо борг по місцевих податках, то крім керівника контролюючого органу, потрібно затвердити фінансовим органом виконавчої влади, тобто туди, куди буде нараховуватися цей податок.

Крок 4. Підписання договору на розстрочку або відстрочку боргу


Термін укладання договору - на наступний робочий день після прийняття і отримання результату розгляду заяви. Укладають договір з фіскальною службою за місцем сплати податків.

Обов'язково зверніть увагу на всі пункти договору, дати і терміни, які використовуються і вказуються у вашому договорі. Згідно з ними в подальшому він і буде виконуватися.

А потім залишається лише одне - виконати всі умови. Цей процес вже повністю залежить від вас і ваших можливостей.

Іноді буває дострокове погашення боргу. У такому випадку потрібно повністю погасити податкові зобов'язання з розміром відсотків і повідомити про це фіскальну службу в наступні три робочих дні. Після цього заборгованість за вами закривається і ви можете спати спокійно.

Як бачите, держава намагається створити зручні умови для підприємницької діяльності навіть в таких складних ситуаціях.

Більше цікавої і корисної інформації про бізнес можна дізнатися в нашому блозі.