Кожен роботодавець хоче отримувати повну віддачу від співробітників, але за підвищену продуктивність іноді однієї заробітної плати мало, тому в більшості компаній вводять преміювання працівників. Саме про нього ми зараз і поговоримо.

Премія - це додаткова грошова винагорода, яка виплачується поверх основної суми заробітної плати і працює як подяка за активну трудову діяльність.

Преміювання працівників 2021

Коли мова заходить про нарахування премії, то потрібно спочатку розібратися, які вони бувають і за що видаються. Залежно від характеристики і причини виплати премії можуть бути двох видів:

  • виробничі премії;
  • премії за результатами роботи співробітника за певний період.


Давайте про кожен вид поговоримо окремо, щоб визначити, яку премію і коли варто використовувати і нараховувати.

  • Виробничі премії - такий вид премій, при якому винагорода виплачується за кращі показники і результати в роботі (наприклад, більше всіх продажів).

Всі виробничі премії можна поділити ще на кілька підвидів:

1) Одноразові премії - це винагороди, які можуть бути виплачені тільки один раз, якщо виконані всі критерії преміювання співробітників.

2) Багаторазові премії - це винагороди, які нараховуються, коли використовується певна система преміювання працівників. До цього виду премій відносяться ті, що нараховуються згідно з кожним новим календарним періодом, і ті, які оформляються на кожний новий випадок виконання критеріїв преміювання.

  • Премії за результатами роботи співробітника за певний період - це такий вид винагород, що виплачується за календарний період - місяць, квартал, рік і т.д.

Абсолютно всі премії можуть бути як індивідуальними, так і колективними.

Індивідуальні премії - це винагорода, яка нараховується згідно з індивідуальними показниками співробітника, що виявилися значно вище в порівнянні з іншими працівниками.

Колективні премії - це винагорода, яку оформляють для цілого колективу для стимулювання роботи співробітників.

Система преміювання працівників - приклад

Нарахування премій - це складний процес, тому що ви не можете просто взяти і без підтверджуючих фактів видати комусь премію. Для цього потрібно враховувати безліч чинників. Саме тому створюється ціла система преміювання. 


Система преміювання складається з наступних критеріїв:

1. Показники преміювання працівників - це перелік певних дій, вчинених працівником. До них відносяться:

  • Кількісні - к-ть продажів, скорочення термінів роботи ремонтних робіт, більший відсоток вироблення і т.д.;· Якісні - збільшення якості створюваної продукції, зниження кількості браку і т.д.
  • Якісні - збільшення якості створюваної продукції, зниження кількості браку і т.д.

2. Умови преміювання - це перелік вимог, при виконанні яких відбувається нарахування премій працівникам.

3. Розмір преміювання - це відсоток від окладу або певна зазначена сума, що виплачується працівникові за якісну роботу.

4. Шкала преміювання - це документ у вигляді таблиці або будь-якого іншого формату, який використовується для визначення розміру показників, які потрібно досягти для нарахування премій.

5. Коло преміювання - це перелік спеціальностей, професій, робочих місць, де можливо преміювання відповідно до шкали і даних умов.

6. Джерело виплати премій - це фонд, з якого проводиться преміювання співробітників.

Преміювання працівників Україна - оформлення премій і їх нарахування

Заробітна плата формується з трьох частин (більш докладно про це можна прочитати в нашій статті):

  • основна частина зарплати - оклад/ставка працівника;
  • додаткова частина зарплати - премії за трудові успіхи, надбавки, доплати і т.д.;
  • інші виплати - премії за спеціально розробленими системами, премії за рік, квартал і т.д.

Тобто, з цього ми розуміємо, що додаткове преміювання працівників відноситься до додаткової частини та інших виплатах, але все також є заробітною платою, тому нарахування премій відбувається спільно.


Нагадуємо, що зарплата розраховується за такою формулою:

Заробітна плата = к-сть відробленних годин / к-сть робочих годин х ставка робітника

До отриманої суми потрібно додати розмір премії. На цьому нарахування буде закінчено.

Чи можна залишити працівника без премії?

Відповідь: так, можна. Для цього ви повинні в Положенні про преміювання співробітників вказати причини, за якими можливе зняття премій. До них відносяться:

1. Порушення процесу продуктивної діяльності (брак продукції через працівника, помилки в документації, скарги клієнтів і т.д.).

2. Порушення трудової дисципліни (запізнення на роботу, прогули, вживання алкоголю на роботі і т.д.).

Про преміювання співробітників можна говорити багато, адже кожна компанія або організація виставляє свої правила і умови. Ми розповіли вам про найважливіші моменти, які допоможуть удосконалити вашу взаємодію з працівниками.