Нарахування зарплати - це завжди довгоочікуваний момент для будь-якого співробітника, але, на жаль, від помилок ніхто не застрахований. Зарплатні помилки трапляються досить часто і засмучують, як співробітників підприємства, так і роботодавців. Головне завдання - вчасно помітити і ліквідувати неточність. Саме про це ми і поговоримо в цій статті.

Які бувають зарплатні помилки?


Всі зарплатні помилки в залежності від ситуації бувають двох видів:

1. Рахункові помилки - це такий вид помилок, при якому проблема безпосередньо в обчисленнях (наприклад, завищена або занижена заробітна плата працівника).

2. Нерахункові помилки - це такий вид помилок, при якому проблема не в арифметичних обчисленнях, а в неправильному застосуванні певних актів, колективних договорів або законів (наприклад, розрахунковий період розрахований не згідно з Порядком №100).

Рахункова помилка при нарахуванні заробітної плати

Як вже було зазначено вище, рахункові помилки можуть бути у двох випадках - при підвищеній і заниженій зарплаті. Кожен випадок розберемо більш детально.

Завищена заробітна плата

Рішення проблеми нарахування більшої суми заробітної плати складне, тому що потрібно повернути гроші на рахунок підприємства, установи або компанії.

Для початку бухгалтеру потрібно написати доповідну або пояснювальну, де детально описується процес виявлення помилки - від причини її виникнення до наслідків, які можливі в цьому випадку.

Способів повернення зарплатних переплат є кілька. Згідно зі статтею 127 Кодексу законів про працю можна знімати із зарплати співробітників суму повернення, помилково переведених коштів. Це можливо тільки протягом місяця і за умови, що здійснена рахункова помилка, а працівник не має ніяких претензій.

Якщо ж виникають якісь нюанси, то питання вирішується через суд. Подати в суд можна протягом одного року. Врахуйте, що для цього має бути указ про стягнення завищеної зарплати.


Недоплачена зарабітна плата

Помилка бухгалтера при нарахуванні заробітної плати може бути здійснена також в сторону роботодавця. В такому випадку зарплата вважається недоплаченої. Це буває коли не пройшло нарахування індексації, неправильно розрахували кількість відпрацьованих годин і т.д.

Як виправити помилку в нарахуванні зарплати в такій ситуації? Тут все набагато простіше. Розберемо на прикладі неправильного розрахунку загальної суми зарплати. Спочатку потрібно написати доповідну або пояснювальну записку від імені того, хто виявив помилку. Потім складається бухгалтерська довідка, яка вважається підставою для дочислення зарплати. При цьому вам не знадобиться згода або підтвердження від співробітника.

Візьміть до уваги, що просто проігнорувати факт недочислення зарплати - не можна, адже роботодавець повинен виплатити працівникові зарплату в повному розмірі.

Нерозрахункова помилка в нарахуванні зарплати

Головна проблема нерозрахункових помилок - переплата, тому що згідно з Кодексом законів про працю, а саме 127 статті, роботодавець не може стягнути з працівника, якому нараховувалась зайва сума, цю грошову різницю. Тобто, зробити так, як із розрахунковою помилкою, на жаль, не можна. Як же тоді вирішити це питання?

По-перше, для початку варто поговорити зі співробітником про повернення суми переплати. Тут є два варіанти. Перший - працівник погоджується, і грошові кошти потрапляють в касу або добровільно безпосередньо від нього, або за наказом про утримання із заробітної плати. Другий варіант - працівник не бажає повертати нараховану суму, так що потрібно в обов'язковому порядку шукати винного і з нього списувати виплачені гроші.

Бухгалтерська довідка при помилці в нарахуванні заробітної плати

Основним документом, пов'язаним з зарплатною помилкою, є бухгалтерська довідка. Виправлення помилок в нарахуванні зарплати неможливо без неї.


В бухгалтерській довідці обов'язково повинна бути наступна інформація, щоб вона вважалася правильно заповненою:

  • опис помилки і причина її здійснення;
  • вказівка ​​документа, в якому зроблена помилка;
  • розмір суми грошових виплат і кореспонденція всіх потрібних рахунків, де буде виправлятися помилка;
  • точно і чітко зазначена виплата, за який період вона була проведена і її сума.

Як бачите, будь-яку помилку можна виправити, але все ж набагато легше, коли нарахування заробітної плати відбувається без недоліків і нюансів.