Кожна виконана робота повинна в обов'язковому порядку оплачуватися, тому розрахунок зарплати дуже важливий момент, як для роботодавця, так і для співробітника. Цей процес має в собі багато нюансів і тягне деякі питання, з якими ми сьогодні і будемо розбиратися.

Оклад і мінімальна заробітна плата Україна

Давайте почнемо з розбору понять. Багато бухгалтерів і роботодавців плутають між собою такі поняття як оклад і мінімальна зарплата. Проте це два абсолютно різні показники.

Оклад або тарифна ставка - це основні виплати працівникові, які залежать не від мінімальної заробітної плати, а від прожиткового мінімуму для повністю працездатних осіб.


Відповідно до запроваджених змін тепер встановлені нові розміри даних показників:

  • мінімалка в Україні: з 1 січня 2021 року - 6 тис. грн., з 1 грудня 2021 року - 6,5 тис. грн.;
  • прожитковий мінімум в Україні: з 1 січня 2021 року - 2270 грн., з 1 липня 2021 року - 2379 грн., з 1 грудня 2021 року - 2481 грн.

Що це нам дає? Наприклад, у співробітника вашого магазину одягу оклад 4700 грн., тоді постає питання - чи можете ви платити йому таку суму? Відповідь - ні. Якщо оклад менше мінімальної зарплати, то потрібно здійснювати доплати. У разі окладу більшого за мінімалку, доплати не проводяться. Тобто, в будь-якому випадку повинна бути заробітна плата від 6 тис. грн. зараз, а з грудня - від 6,5 тис. грн.

Крім місячної мінімалки, є ще і погодинна мінімальна заробітна плата. Її розмір з січня 2021 року - 36 грн. 11 коп., а з грудня 2021 року підвищення до 39 грн. 12 коп.

Тут варто згадати і про таке поняття як середня заробітна плата в Україні. Взагалі показник середньої зарплати дуже важливий в бухгалтерських розрахунках відпускних, лікарняних та декретних, тому підраховується індивідуально для кожного працівника.

Але є загальний розмір середньої зарплати, який змінюється щомісяця. Згідно з даними офіційного сайту Мінфіну середня заробітна плата Україна у квітні 2021 року склала 13 543 грн.

Нарахування зарплатні

Перше, що потрібно зрозуміти, - не всі виплати співробітнику є заробітною платою, тому не всі вони враховуються в загальній сумі.

Заробітна плата складається з трьох складових:

  • виплати за виконану частину роботи згідно з трудовим договором, тобто, по суті, це оклад співробітника або відсоток від продажів;
  • виплати-винагорода за роботу більше встановленої норми, тобто, це найчастіше премії або індексація;
  • виплати іншого характеру, тобто, компенсації по здоров'ю або виплати до ювілеїв.

Які виплати не потрібні, щоб розрахувати зарплату?

  • виплати по типу лікарняних або декретних, але НЕ відпускні (вони враховуються як зарплата);
  • компенсації витрачених грошей за відрядження;
  • одноразова допомога коштами;
  • внески за типом єдиного соціального внеску і т.д.

Як розрахувати зарплату?


Для розрахунку заробітної плати вам не знадобляться складні і довгі формули. Головне - наявність табеля обліку робочого часу. У ньому прописується кількість робочих, відпускних, лікарняних, відрядження днів певного співробітника. Розберемо загальний розрахунок зарплати.

Умова: Співробітник відпрацював за травень 2021 року - 16 робочих днів без переносів, тобто - 128 робочих години. Робочих днів у травні було - 18, тобто - 144 робочих години. Оклад працівника - 13 200. Премії не нараховувались.

Начебто проста ситуація, але разом з тим працівник пропустив два робочих дні. Що з цим робити?

Заробітна плата за місяць = к-ть відпрацьованих годин за місяць / к-ть робочих годин за місяць х оклад працівника

Зарабітна плата за місяць = 128 годин/ 144 годин х 13 200 грн. = 11 733 грн. 30 коп.

Якби у даного співробітника ще була премія, то до отриманої суми потрібно було б додати розмір преміювання.

Розрахунок податків з зарплати

Хочете дізнатися розмір заробітної плати «чистими»? Тоді потрібно окремо вирахувати податки, які виплачуються державі.

Станом на 2021 рік податки мають такий розмір:

  • податок на прибуток фізичних осіб - 18%;
  • військовий збір - 1,5%.


Повернемося до нашого прикладу. «Брудними» було нараховано 11 733 грн. 30 коп. Тепер потрібно врахувати розмір податків.

Податок на прибуток фізичних осіб = 18% х розмір зарплати / 100%

Податок на прибуток фізичних осіб = 18% х 11 733 грн. 30 коп. / 100% = 2112 грн.

Військовий збір = 1,5% х розмір зарплати / 100%

Військовий збір= 1,5% х 11 733 грн. 30 коп. / 100% = 176 грн.

Тепер потрібно відняти суми податків від розрахованої раніше заробітної плати.

«Чиста» зарплата = загальна сума зарплати - податок на прибуток фіз. особи - військовий збір

«Чиста» зарплата = 11 733 грн. 30 коп. - 2112 грн. - 176 грн. = 9445 грн. 30 коп.

Сума податків може відрізнятися, якщо у співробітника є податкова соціальна квота. У тому випадку податок на прибуток буде менше:

Податок на прибуток фіз. особи = (загальна зарплата - соц. квота) х 18%

Щоб квоту нарахували, повинен бути розмір доходу за місяць не більше прожиткового мінімуму з коефіцієнтом - 1,4. З січня це 3180 грн. 00 коп.

Крім того, квотами можуть скористатися також співробітники, у яких двоє і більше дітей у віці до 18 років, але при цьому розмір зарплати повинен бути не вище все тих же 3180 грн. 00 коп., помножених на кількість дітей.

Зараз у вільному доступі є онлайн розрахунок зарплати. Для цього вам знадобиться калькулятор зарплат, який можна знайти в Інтернеті абсолютно безкоштовно.

Дізнайтеся більше про підрахунки лікарняних, відпускних або декретних, а також про виправлення помилок у нарахуванні заробітної плати у статтях на нашому сайті.