Зміни - це завжди складно. Особливо, коли справа стосується вашого персоналу. І якщо прийняття нового співробітника - райдужна подія, яка дає надію, то звільнення працівників часто буває непростим.


У кожному процесі звільнення є не тільки моральний фактор, але і юридичний разом з кадровим. Щоб уникнути зайвого нервування і непорозумінь, варто все зробити правильно і якісно з самого початку. Для цього ми підготували для вас алгоритм звільнення співробітника, який, в більшості випадків, підійде для різних сфер.

Звільнення співробітника Україна

Крок 1. Вибір підстави звільнення даного співробітника

В першу чергу варто звернути увагу на трудовий кодекс, звільнення неможливе без наявності підстав. На сьогоднішній день їх є три:

  • звільнення при наявності бажання самого працівника;
  • звільнення при наявності бажання роботодавця;
  • звільнення при наявності будь-яких інших причин (сюди відноситься - за угодою сторін).

Про кожну з цих підстав поговоримо нижче більш докладно.

Крок 2. Наказ про повідомлення співробітника

Незалежно від причини будь-який вид звільнення повинен регламентуватися наказом із зазначенням підстави. При цьому також прописується стаття і пункт КЗпП звільнення. Даний наказ обов'язково надається для ознайомлення співробітником.

Наказ може бути створений в двох видах:

  • довільна форма наказу;
  • типова форма під номером П-4.

Крок 3. Видача трудової книжки і проведення розрахунку

Якщо ваш співробітник все ще використовує паперову трудову книжку, то в день звільнення потрібно завершити внесення інформації про період роботи у вашій організації/компанії/підприємстві.

Крім того, згідно із статтею 116 Кодексу законів про працю здійснюється розрахунок грошових виплат. При відсутності співробітника на робочому місці в день звільнення, сума повинна бути сплачена до кінця наступного дня після організації їм вимоги про розрахунок.


Трудова книжка видається колишньому співробітникові, а він розписується в особовій справі/картці. При відмові від отримання трудової книжки потрібно створити спеціальний акт, в якому фіксується ця інформація.

Це стандартний порядок звільнення працівника, який використовується в Україні.

Звільнення співробітника 2021 - докладніше про підстави

Як було зазначено вище, всього є три основні підстави. Давайте розберемо кожну з них більш детально.

1. Звільнення за бажанням працівника (стаття 38 КЗпП)

Якщо ваш співробітник через якісь обставини бажає піти з роботи, він має повне право зробити це. Йому навіть не обов'язково повідомляти начальство про причини свого звільнення.

Для того, щоб звільнитися, працівникові потрібно подати заяву про звільнення за власним бажанням. При цьому йому потрібно буде ще відпрацювати два наступні тижні, тобто заява пишеться заздалегідь.

У деяких випадках можливе звільнення відразу без подальших двох тижнів роботи. Це буває при вагітності, виході на пенсію, вступі до університету, переїзді в інше місто і так далі.

2. Звільнення співробітника за бажанням керівника (стаття 40 КЗпП)

У цьому випадку головна причина звільнення відходить від роботодавця, а не працівника. Звільнити з роботи можуть з багатьох причин, все залежить від внутрішнього статуту і умов, прописаних в трудовому договорі. Основними причинами найчастіше є систематичні прогули, крадіжка на робочому місці, невиконання прописаного в трудовому договорі обсягу роботи і так далі.


Для звільнення з ініціативи керівника замість заяви, як в першому варіанті, повинен бути наказ про звільнення.

Що стосується виплат, то їх може і не бути, якщо звільнення відбувається за статтею. Якщо ж ви прощаєтеся зі співробітником мирно, то тоді призначаються виплати вихідної допомоги.

3. Звільнення працівника з інших причин/підстав

Найзручніший і миролюбний спосіб розірвання трудового договору - це з обопільної згоди двох сторін. До підстав відносяться наступні причини - закінчення встановленого терміну договору, переведення на інше робоче місце, внесення змін в умови договору.

Пам'ятайте, що при будь-якому звільненні працівника дуже важливо дотримуватися ще й етичних норм, адже кожен вихід на пенсію - це завжди стресова ситуація.