Вагітність і народження дитини - це прекрасний період для жінки і щастя для сім'ї, але для роботодавця він тягне ряд ускладнень в організації роботи підприємства. Майбутні мами йдуть в декрет, а значить потрібно знати, як розрахувати декретні.

Декретні виплати - це виплати працівниці, які підприємство здійснює перед і після народження дитини. Також ці виплати ще відомі як лікарняний по вагітності та пологах.


У керівників з'являється багато питань - починаючи від того, як порахувати декретну і закінчуючи їх нарахуванням і виплатою. Ми поговоримо про найголовніші нюанси і поетапний розрахунок.

Тривалість декретної відпустки може бути різною і залежить від кожної конкретної ситуації. Розглянемо стандартні ситуації, коли відбувається виплата по вагітності та пологах:

  • при звичайній одноплідній вагітності декрет налічується - 70 днів (до пологів) + 56 днів (пологи і після пологів) = 126 днів;
  • при багатоплідній вагітності або ускладнених пологах (НЕ кесарів розтин) декрет буде довше - ті ж 126 днів + 14 днів (додаткові);
  • при усиновленні однієї дитини - 56 днів, двох і більше - 70 днів, якщо співробітниця зі статусом постраждалої від ЧАЕС - 90 днів;
  • жінки, які постраждали від ЧАЕС, отримують декрет на 90 днів (до пологів) + 90 днів (після пологів) = 180 днів.

Розрахунок декретних Україна

Кожна ситуація розглядається в індивідуально і підрахунок відбувається також окремо, але є один загальний алгоритм, що дозволяє розрахувати допомогу по вагітності та пологах.


Крок 1. Проводимо визначення і підрахунок розрахункового періоду (далі - РП)

Коли ми проводимо розрахунок декретних виплат, розрахунковий період встановлюється точно так же, як і при розрахунку відпускних. Тобто, це і є дванадцять місяців роботи співробітниці перед виходом в декрет.

Після позначення проміжку розрахункового періоду, потрібно дізнатися, скільки днів в ньому. Нагадуємо, що в РП входять також неробочі дні. Єдиний виняток, яке не враховується в розрахунковому періоді, - тимчасова непрацездатність, дні догляду за дитиною до 3 (6) років, дні без збереження зарплати.

Розглянемо приклад розрахунку декретних. Працівниця (адміністратор) вашого магазину одягу, яка працює вже 3 роки, вагітна з правом на вихід в декретну відпустку з 14 липня. З 10 по 17 березня вона виходила на лікарняний. Вагітність одноплідна, неускладнена.

Розрахунковий період у такому випадку починається в липні минулого року і закінчується в червні цього року. За даний період було 365 календарних днів, але з них 8 днів потрібно виключити у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю.

365 днів - 8 днів = 357 робочих днів

Таким чином отримуємо розрахунковий період довжиною в 357 днів.

Крок 2. Підрахунок загальної суми доходу за РП і заробітної плати за один день

Насамперед потрібно підрахувати, скільки заробила співробітниця за розрахунковий період в загальному. Для цього потрібно враховувати всі заробітні плати, відпускні виплати, виплати зі збереженням заробітної плати, разові премії, виплати по прогулах вимушеного характеру, підвищення кваліфікації, матеріальної допомоги та разові виплати, на які нараховувався єдиний соціальний внесок. Всі інші доходи не враховуються.

Далі, виходячи з доходу за РП, потрібно визначити середньоденну зарплату:

Серед. зараб. плата за 1 день = дохід за РП / к-ть днів в РП

Зверніть увагу! Є таке поняття, як мінімальна середньоденна заробітна плата. Її розмір залежить від мін. зароб. плати на момент настання страхового випадку. З лютого 2021 року по листопад 2021 року її розмір - 197 грн. 11 коп., з грудня 2021 року - 213 грн. 53 коп.

Повернемося до нашого прикладу. Згідно з усіма підрахунками було встановлено, що за розрахунковий період загальна сума зарплати була в розмірі 175 650 грн. Нагадую, що РП в цьому випадку становить 357 днів. Тепер ми можемо розрахувати середньоденні доходи:

Сред. зараб. плата за 1 день = 175 650 грн. / 357 дней = 492 грн.

Тобто, середня зарплата за один день - 492 грн.

Крок 3. Остаточний розрахунок декретних - сума декретних в 2021

Для кінцевого розрахунку нам знадобиться всього два показники, які виходячи з попередніх даних ми вже маємо.

Розмір виплат за декретну відпустку = серед. зароб. плата за 1 день х к-ть днів декрету

Знову згадуємо приклад. Кількість днів для декретної відпустки даної співробітниці - 126. Аби дізнатися скільки днів знадобиться у вашому випадку, трохи вище про це детально написано.

Розмір виплат за декретну відпустку = 492 грн. х 126 днів = 61 992 грн.

Крок 4. Нарахування єдиного соціального внеску

З податків на цю виплату потрібно нарахувати лише єдиний соціальний внесок (ЄСВ). Такі податки як податок на доходи фіз. осіб і військовий збір не враховуються.

Єдиний соціальний внесок = сума декретних х 0,22

За прикладом отримуємо наступний розмір ЄСВ:

Єдиний соціальний внесок = 61 992 грн. х 0,22 = 13 638 грн. 24 коп.

Крок 5. Розбиваємо загальну суму декретних виплат помісячно

Процедура розбиття суми проста, але має деякі нюанси. Ви не можете просто розділити суму на чотири або п'ять місяців. Виплата декретних безпосередньо залежить від кількості днів у місяці.

Сума декретних за певний місяць = середня денна зароб. плата х к-ть днів декрету в цьому місяці

Щоб було зрозуміліше, підрахуємо декретні по кожному місяцю з прикладу. Працівниця виходить в декретну відпустку 14 липня. Тривалість декрету - 126 днів. Вважаємо за кожним окремим місяці:

Липень

Сума декретних за липень = 492 грн. х 18 днів (вважаємо з 14 липня) = 8856 грн.

Серпень

Сума декретних за серпень = 492 грн. х 31 день = 15 252 грн.

Вересень

Сума декретних за вересень = 492 грн. х 30 днів = 14 760 грн.

Жовтень

Сума декретних за жовтень = 492 грн. х 31 день = 15 252 грн.

Листопад

Сума декретних за листопад = 492 грн. х 16 днів = 7872 грн.

Разом: за липень - 8856 грн., за серпень - 15 252 грн., за вересень - 14 760 грн., за жовтень - 15 252 грн., за листопад - 7872 грн.


Крім звичайного підрахунку, можна також використовувати онлайн розрахунок декретних. Для цього вам знадобиться калькулятор декретних, який зараз можна знайти у вільному доступі в Інтернеті.

Тепер питання про те, як порахувати декретну, вирішено і вже не здається таким складним. Раджу ознайомитися і прочитати інші наші статті, де можна дізнатися про підрахунок відпускних, лікарняних і не тільки.