Незалежно від форми вашого підприємства - державна чи приватна, всі повинні індексувати зарплату своїм працівникам. Про те, чи потрібна індексація, як правильно її зробити і при цьому не помилитися, ми і розберемо в цій статті.

Що таке індексація зарплати?

Індексація зарплати - це підвищення заробітної плати працівників, яке регулюється на законодавчому рівні і дозволяє відшкодувати подорожчання послуг і товарів за певний період часу.

Процес підвищення зарплати таким способом складний, адже потрібно правильно і точно все розрахувати. Загалом обов'язкова індексація заробітної плати вважається додатковою частиною зарплати співробітника.


Найчастіше питання - які виплати підпадають під індексацію? Відповідь проста - під індексацію підпадають всі постійні виплати, але не разові. Тобто, оклади, премії, доплати або надбавки, які у співробітника на постійній основі повинні індексуватися, а такі виплати як лікарняні або добові - ні.

Індексація проводиться в тому випадку, коли так званий індекс споживчих цін переступає рівень в 103%. З цього моменту потрібно проводити індексацію ЗП з наступного місяця.

Індексація зарплати 2021 - нюанси і правила

Жоден процес не відбувається без певних правил і винятків. Особливо, якщо це стосується нарахування грошових коштів.

Перелік основних правил при проведенні індексації зарплати:

  • індивідуальна індексація ЗП для кожного працівника;
  • базовий місяць - той, коли було скоєно підвищення окладу співробітника;
  • індексуємо тільки постійні виплати - оклад, надбавки, премії, отримані на постійній основі;
  • для працівників з неповним робочим часом, індексацію вираховують з повного робочого часу, АЛЕ виплачують тільки в пропорції до відпрацьованих годин;
  • лікарняні, добові і всі виплати з розрахунку за середньою заробітною платою співробітника не індексуються.

Перед тим, як вираховувати індексацію, потрібно розібратися з найголовнішими показниками, що зустрічаються при розрахунку:

  • Базовий місяць - це, як вже було сказано вище, місяць, в якому підвищують оклад співробітника.

Розберемо на прикладі. Адміністратор вашого магазину взуття прийнятий на роботу в лютому 2020 року, але підвищення окладу отримав тільки в червні 2020 року, тому базовим місяцем буде вважатися саме червень 2020 року.

  • Індекс споживчих цін - це відсоток підвищення цін, який вираховується представниками держави.
  • Індекс споживчих цін базового місяця - це розмір, який вважається як одиниця (1) або 100%. Саме за базовим місяцем вираховують індекс споживчих цін.
  • Кумулятивний індекс споживчих цін - це загальні ІСЦ протягом декількох місяців з базового, які перемножуються між собою.
  • Поріг індексації - це обов'язкова умова індексації, при якому починається її нарахування (103% або ж 1,03).

Щорічна індексація заробітної плати - розрахунок


Індексації не підлягає повна сума зарплати. Індексується тільки частина ЗП в межах встановленого прожиткового мінімуму, а саме для працездатного населення. Прожитковий мінімум постійно росте і змінюється. За станом на 2021 маємо такі показники:

  • з січня по червень включно - 2270 грн. 00 коп.;
  • з липня по листопад включно - 2379 грн. 00 коп.;
  • грудень - 2481 грн. 00 коп.

Формула індексації зарплати:

Розмір індексації = сума доходів, яка індексується відповідно до прожиткового мінімуму х коефіцієнт індексації

Коефіцієнт індексації - це по суті загальний індекс споживчих цін, який відраховується від базового місяця.

Повернемося до нашого прикладу. Все той же адміністратор магазину взуття, у якого базовим періодом вважається червень 2020 року. Спочатку ми повинні розрахувати коефіцієнт індексації згідно з таблицею індексації, представленої на офіційному сайті Мінфіну України. Для цього беремо всs ІСЦ за місяці і hf[e'vj:

Загальний ІСЦ = 0,994 (липень) х 0,998 (серпень) х 1,005 (вересень) х 1,01 (жовтень) х 1,013 (листопад) х 1,009 (грудень) х 1,013 (січень) х 1,01 (лютий) х 1,017 (березень ) х 1,007 (квітень) х 1,013 (травень) = 1,092 або 109,2%

Ми отримуємо загальний ІСЦ - 1,092. Розмір коефіцієнта індексації при цьому дорівнює 1,092 - 1 = 0,092

У нашому випадку індексація буде проводитися за червень 2021 року. Прожитковий мінімум - 2270 грн. 00 коп. Давайте розрахуємо суму індексації для даного співробітника:

Розмір індексації = 2270 грн. 00 коп. х 0,092 = 208,84 грн.

Також для підрахунків можна використовуватися калькулятор індексації зарплати, який знаходиться у вільному доступі в Інтернеті.

Не знаєте, як правильно розрахувати лікарняні, відпускні або декретні? Про все це ми зробили окремі статті для вашої зручності.