Власне виробництво одягу - це завжди цікавий, але трудоємкісний процес. Для можливості відшивати свій одяг потрібно докласти безліч зусиль. Серед основних потреб будь-якого ательє - обладнання. Саме без нього ви не зможете розпочати свій бізнес по пошиттю одягу.

В цій статті ми зібрали для вас базовий перелік обладнання, яке необхідне для встановлення в цеху по виробництві одягу. Звичайно за потреби та можливості ви можете використовувати й інші додаткові елементи, котрі спростять роботу, але в більшості випадків це залежить від вашого бюджету.

Далі представлений список базового обладнання:

  • Пряморядкова швейна машинка

Швейна машинка такого типу використовується для виконування простих зшивних операцій однолінійним рядком двонитковим човникоподібним стібком. Вона може бути застосована при виробництві одягу з будь-яких матеріалів.

Такі швейні машинки бувають максимально різні - автоматизовані, комп’ютеризовані, без додаткових автоматичних функцій. Оберіть варіант для себе згідно з ваших можливостей.

Зверніть увагу, що на сучасному ринку представлена дуже велика кількість швейних машинок, тому кожен знайде щось необхідне.
  • Промисловий швейний оверлок

Швейний оверлок - це спеціальне обладнання, яке використовується для обрізання та обмітування країв швейних виробів.

Для чого потрібний оверлок? В першу чергу він дозволяє проводити щось по типу «сточення» країв та робити їх акуратнішими. Крім того, промислові оверлоки є досить функціональними і можуть бути використані для різних типів швів.

Пам’ятайте, що оверлоки не є універсальними для усіх видів тканин. Деякі підходять тільки для тонких, а інші - лише для товстих тканин.

  • Розпошивальна машинка

Розпошивальна машинка схожа за функцією на швейний оверлок, але її відмінність, що вона потрібна для обробки країв тканини з трикотажу. Це запобігає швидкому зносу тканини.

За допомогою цієї машинки ви зможете зробити акуратний рядок і при цьому не здійснити деформацію тканини. Особливо це актуально при обробці тканин, що сильно тягнуться.

Інколи деякі ательє намагаються зекономити та купують тільки оверлок. Ми радимо за наявних можливостей використовувати і оверлок, і розпошивальну машинку.

  • Підшивальна машина із побутовим мотором

Якщо ви плануєте ательє, а не велике виробництво одягу, то можна використовувати підшивальну машинку, котра є напівпромисловою та має побутовий мотор. При цьому в комплект не входить стіл та сервопривід. Та це не є обов’язковим елементом на малих цехах.


Для чого ж потрібна підшивальна машина? Вона допоможе вам виповнити потайний шов ланцюжковим стібком, тому без неї інколи важко обійтись.

  • Прасувальний стіл або прасувальна дошка та праска

Є два варіанти для прасування речей - прасувальний стіл та прасувальна дошка.

Прасувальний стіл звісно є більш функціональним та зручним. Він використовується для того, щоб максимально якісно попрасувати швейний вибір та його деталі. Їх варто використовувати на більших виробництвах.

Прасувальні дошки є набагато дешевші та доступні в використанні. Попри це вони не є досить зручними, але економними для маленьких цехів.

Якщо мова йде про праску, то найкраще використовувати електропарову праску. Вона дозволить швидко відпарити одяг та зменшить ризик можливого спалення виробу.

  • Розкрійний стіл та інші додаткові меблі

Саме для швачок необхідністю є розкрійний стіл. Він дуже схожий на звичайний, але відрізняється своїми великими розмірами. Знайти розкрійний стіл можна в онлайн-магазинах в Інтернеті або звернутись в майстерню для виготовлення під замовлення.

Зверніть увагу, що при роботі в невеликих ательє можна використовувати звичайні столи з широкими параметрами.

Звісно ж ще неможливо у виробництві одягу обійтись без використання різноманітних меблів. В більшості випадків все залежить від масштабу виготовлення і того, скільки працівників у вас має бути, що і зазначалось раніше.

Для базового використання обов’язково потрібно мати - зручний стіл для шиття, столи для іншого обладнання, стелажі і шафи для зберігання тканин та готових виробів.

  • Манекени

Для того, щоб проводити примірки, необхідні манекени. Вони бувають різних типів та розмірів - дитячі, чоловічі, жіночі.


В залежності від того, який одяг ви плануєте шити, необхідно підібрати декілька манекенів для зручної роботи. Бажано, щоб манекен був не в одному екземплярі, адже потік пошиття товару може бути досить великим, а це може спричинити незручності.

  • Додаткові елементи - голки, ножиці, лапки

В швейному ділі використовується багато додаткового обладнання для виготовлення одягу. Серед таких найменувань можна зустріти - голки, гострі ножиці для кравчинь, лапки та інші інструменти.

Підходьте з особливою ретельністю для вибору цього обладнання, адже від голок та ножиць напряму залежить якість виробу.

  • Ноутбук, планшет або смартфон

Гаджет є необхідністю для допомоги у веденні обліку. Кожне виробництво має свої особливості, затрати та нюанси, тому все це потрібно правильно вираховувати та зберігати. Найкраще підійдуть програми для ведення обліку по типу Skynum.

За допомогою такої платформи ви зможете швидко розраховувати собівартість, створювати замовлення по тканинах та фурнітурі, вести складський облік та облік виробництва, а також навіть реалізовувати готові вироби. Саме тому це є важливою частиною роботи ательє.

Як бачите, швейне виробництво - не дешеве задоволення, але це дуже цікавий та прибутковий бізнес, котрий завжди буде актуальний. Хочете дізнатись більше цікавої інформації про створення власної справи? В нашому блозі ви зможете найти найкорисніші статті на цю тему.