Сучасний світ диктує нові правила. Наша країна вже давно вибрала напрямок диджиталізації, тому не варто дивуватися, що з кожним днем ​​все більше, і більше послуг стають цифровими. Сфера торгівлі також поступово до цього йде. І тут ми говоримо не тільки про вихід багатьох магазинів в онлайн, але і цифровізацію деяких інших етапів продажів. Наприклад, тих же чеків. У всьому світі, а тепер уже і в Україні електронні чеки виходять на новий рівень.

У даній статті ми більш детально розберемо, що таке електронний касовий чек, його переваги та законодавчі основи впровадження.

Що таке електронний чек?

Багато покупці і продавці звикли, що чек - це невелика за розміром папірець, яка є підтвердженням факту покупки. Його можна надати при поверненні товару або в будь-який інший ситуації, коли потрібно довести, що товар придбаний в конкретному місці.


Електронний фіскальний чек - це свого роду аналог паперового чека, в якому зберігається вся та ж інформація, але в цифровому режимі. Тобто, за допомогою електронного чека ви також зможете підтвердити оплату товару і провести з ним всі можливі дії, включаючи повернення, якщо надано такий варіант.

Переваги електронних чеків

Варто розуміти, що використання електронних чеків - це плюси для всіх сторін. Що саме дають електронні чеки в 2021 році?

  • Збереження екології - зараз первинне завдання практично всіх держав. Паперовий чек - це зрубані дерева, а значить сильний збиток екології. Цифровий аналог - ідеальне рішення в даній ситуації.
  • Контроль фінансової сфери державою. Працювати чесно і правильно - запорука доброчесності в бізнесі. Уряд хоче контролювати всі обороти, а така електронна система допоможе бути в курсі і безготівкових, і готівкових операцій.
  • Зручність для покупця. Всі ми були на стороні покупців, тому знаємо, яким неприємним буває скупчення чеків в гаманці або сумці. А коли потрібно - знайти його практично неможливо. Електронний чек онлайн дозволить скористатися ним у будь-який час без зайвої суєти.
  • Індивідуальна робота з клієнтами. Цифрові чеки відмінно підходять для тих, хто бажає мати власну базу покупців. Їх можна зберігати і таким чином отримувати інформацію про переваги клієнтів, тримати зв'язок з ним, робити розсилки.
  • Використання як реклама і просування. Електронні чеки - мультифункціональні. Вони не мають якоїсь затвердженої форми, тому часто доповнюються вставками про розпродажі, знижки або нові колекції.
  • Економна частина для бізнесменів. Касовий апарат, папір на чеки вимагають певних витрат. І можна скоротити при переході на ПРРО.

Впровадження електронних чеків законне?

Деяких цікавлять питання - наскільки законно використовувати чек в електронному вигляді і чи не виникне проблем надалі з такою формою видачі документа?

Відповідаємо на питання відразу: використання електронних чеків - законно.

Ще у 2018 році Державна фіскальна служба України запустила новий проєкт під назвою «E-Receipt». Його суть полягала в тому, що підприємці могли встановити програму на комп'ютер, смартфон або планшет, а вона своєю чергою фіксувала всі скоєні продажі. Таким чином створювався електронний чек, який вирушав відразу ж на сервер Фіскальної служби і надавався покупцю.

Зараз програмне РРО - частий випадок у багатьох торгових точок. Особливо зручно це для тих, хто не готовий платити за касовий апарат. Його ціна, до речі, може бути немаленькою - до 20-25 тисяч гривень.

До слова 24 липня 2021 року в Україні увійшло в дію оновлення статті 7 Закону України «Про захист прав споживача», в якому йдеться про те, що покупець має право отримати гарантію і чек на придбану техніку в електронному вигляді, а він далі буде дійсний. При бажанні можна робити також паперовий варіант.

Як отримати електронний чек?


Вище вже було сказано, що для оформлення електронних чеків потрібно використання програмного реєстратора розрахункових операцій (ПРРО). Для цього існують спеціальні програмні забезпечення на різні операційні системи.

Розсилка цифрових чеків може проводитися різними способами. Хтось для цього використовує СМС-повідомлення на номер телефону, хтось месенджери за типом Viber, Telegram або WhatsApp, а хтось електронну пошту клієнтів. Отримати дані можна при заповненні анкет в програмі лояльності, або безпосередньо перед відправкою.

Електронні чеки, як і вся цифровізація, - майбутнє не тільки нашої країни, а й усього світу, тому нам усім варто адаптуватися до нього.

Хочете більше дізнатися про програмний реєстратор розрахункових операцій та його підключенні в Україні? Заходьте в наш Бізнес-блог. Тут є вся найкорисніша інформація для підприємців.