Війна сколихнула усі галузі життя в Україні. Немає жодної людини яка в тій чи іншій мірі не відчула цю складну ситуацію в нашій державі. Тим не менш, попри постійні обстріли та мужню оборону ЗСУ життя мусить продовжуватись далі. Це стосується і роботи бізнесів та підприємств.

Україна - цілісна, а українці - завжди готові допомогти один одному. Саме тому на цей час діє програма релокації підприємств з районів, де ведуться бойові дії у потенційно безпечні. Як це зробити? Про правильний «переїзд» і піде мова у даній статті.

Що таке програма релокації?

Програма релокації бізнесів та підприємств створена під керівництвом Міністерства економіки України внаслідок повномасштабного вторгнення у 2022 році. Її суть полягає у переміщенні підприємств з небезпечних територій на ті, де не ведуться бойові дії.

Релокуватись може будь-яке підприємство, що знаходиться на території бойових дій або поблизу. При цьому релокація може бути часткова або ж повна в залежності від потреб та ситуації.

В результаті релокації підприємство від держави отримує наступну допомогу:

  • допомога у виборі місця нової локації;
  • допомога з транспортуванням та перевезенням підприємства;
  • допомога у пошуку житла для робітників та у пошуку нових співробітників;
  • допомога у питаннях логістики та закупівлі.

На сьогоднішній день для релокації доступно дев’ять областей, що знаходяться у західній частині. До них відносяться Львівська, Волинська, Хмельницька, Чернівецька, Івано-Франківська, Тернопільська, Закарпатська, Вінницька та Рівненська області.

Попри це найголовнішим питанням залишається те, як провести релокацію власного підприємства згідно законодавчих норм?

Релокація бізнесу в Україні

Давайте детально розберемо процес «переїзду» бізнесу, адже у багатьох підприємців це викликає чимало запитань та труднощів.

Крок 1. Оцінка критичної ситуації для підприємства

Перш за все потрібно оцінити ситуацію, що склалась. Існує так звана практика використання команди реагування на кризові ситуації на підприємстві. На жаль, українські бізнеси були до цього не готові та не мали чітких планів дії.

Як ж найкраще вчинити? Зберіть керівництво та відповідальних за певні галузі співробітників для узгодження ідеї можливої релокації. Разом з цією командою потрібно попрацювати доступні сценарії дій. Саме такі сценарії повинні бути «про всяк випадок» для непередбачених та непереборних подій.


Пам’ятайте, що ви відповідаєте за своїх підлеглих та співробітників, тому повинні забезпечувати відповідні умови праці. Тобто ціллю є безпечні умови для робітників.

Крім того, переїзд підприємства повинен вберегти не тільки працівників, але й активи бізнесу. Таким чином сценарії створюються для покриття цих двох задач, тому обов’язково пропрацюйте всі можливі варіанти розвитку подій.

Крок 2. Підготовка до переїзду

Якщо на першому кроці все не закінчилось і ви разом зі своєю командою прийняли рішення релокувати підприємство, то наступною задачею стане вибір регіону.

Місце релокації радимо відбирати за наступними критеріями:

  • безпека для робітників та активів;
  • економічно-географічна вигода для вашого бізнесу (транспортні шляхи, густота населення, можливість розвитку і т.д.);
  • логістика регіону (державна та міжнародна);
  • наявність складів, приміщень, котрі необхідні для функціонування бізнесу;
  • доступність ресурсів (сировина, вода, енергетичні ресурси і т.д.);
  • соціальна інфраструктура та робота державних установ в регіоні.

Але кінцевий варіант релокації затверджується після подачі заявки.

Крім вибору регіону, важливе місце займає бюджет на релокацію. Хоч і держава частково допомагає з переїздом, але кінцеві витрати все одно залишаються на підприємцях.

У такому випадку радимо підійти обдумано не лише до вибору місця, а й до розрахунку бюджету релокації. Врахуйте витрати на людей, устаткування, транспорт та логістичні процеси, а також на нерухомість та оплату комунальних послуг.

Кожен момент є важливим у цій справі і потребує зважених рішень.

Крок 3. Подача заяви на релокацію

Бюджет готовий і ви бажаєте змінити місцерозташування вашого бізнесу? Тоді переходимо до реєстрації.

Реєстрація заяви щодо релокації не займає багато часу. Щоб це здійснити, перейдіть за посиланням на сайт e-tender. Для початку потрібно зареєструвати свій обліковий запис, вказавши ім’я, номер телефону та e-mail.

Наступний момент - заповнення інформації, що стосується вашого бізнесу. В заявці потрібно вказати наступні дані:

  • спеціалізація та направлення підприємства;
  • кількість робітників;
  • можливості та ефективність виробництва;
  • потреби на виробниче та складське приміщення;
  • потреби на розміщення робітників;
  • спосіб транспортування.

Заява розглядається до 3 робочих днів, якщо ваше підприємство відноситься до першочергово важливих в оборонній справі та просто у військовий час. На розгляд інших заявок йде до 5 робочих днів.


Зверніть увагу, що немає жодної підстави для відмови у заявці, якщо ваше підприємство дійсно потребує релокації від бойових дій.

Ці три прості кроки допоможуть вам узгодити релокацію на усіх рівнях. Здається, що весь процес займає багато часу, але насправді це питання одного дня. Головне підходити виважено до питання переїзду.

Пам’ятайте, що доля вашого бізнесу у ваших руках, але перш за все не забувайте про безпеку, адже вона найвище всього.

Після закінчення бойових дій підприємства матимуть змогу повернутись до своїх «домівок». Саме тому продовжуємо працювати на перемогу та допомагати ЗСУ.

Skynum - це український бізнес, який попри військовий стан та повномасштабне вторгнення працює на благо держави. Віримо у перемогу разом!