Складський облік має безліч нюансів та особливостей у своєму веденні, тому потрібно дуже уважно та з розумінням до цього підходити.

Складський облік може вестись різними способами. На сьогоднішній день не існує одного універсального методу, котрий вважається базовим. Серед основних способів є номенклатурний, сортовий, партійний, партійно-сортовий. Дуже часто торгівельні бізнеси використовують саме партійний метод, адже він забезпечує якісний контроль залишків, переміщень та витрат.

В цій статті мова йтиме саме про партійний складський облік і ви зможете дізнатись - що це таке, як працювати з партійним обліком та для чого він необхідний в умовах роботи зі складом.

Що таке партійний облік?

Партійний облік - це один із підвидів складського обліку, котрий створюється окремо для кожної партії товару. Тобто його суть базується саме на роботі з партіями товарів, що поступили на склад.

Як це працює простими словами? Якщо коротко, то партії, що поступають, будуть зберігатись окремо від попередніх. Таким чином відбувається відмежування різних партій.

Якщо ж розібратись більш детально, то для кожної нової партії створюється картка партії, в якій вноситься та відстежується інформація про рух товарів. В кінці після продажу картка закривається і формується документ витрачання матеріально-виробничих запасів.

Вище вже було вказано, що даний спосіб є актуальним при торгівлі однотипним товаром. Особливо, якщо він має термін придатності. Наприклад, в продуктовому магазині. Саме завдяки партійному методу відстежити терміни придатності значно легше та ефективніше. При цьому ви завжди будете в курсі, де знаходиться товар з певним терміном придатності, адже партійний облік має свої особливості і у викладці на складі.

Отже, основні принципи партійного обліку полягають у зручності роботи та дозволяють без лишніх затрат часу користуватись наступними можливостями:

  • Контроль інформації про товар

За допомогою партійного обліку ви завжди будете в курсі про дату і час закупки товарів, постачальника та фактичні залишки на складі. Таким чином ви зможете використовувати ці дані надалі для формування нових закупок.

  • Оцінка співпраці з постачальниками

При наявності партійного обліку зручно відстежувати роботу з постачальниками та ефективність цієї взаємодії. До прикладу, перевірити оборот та прибуток внаслідок продажу їхнього товару.

  • Відстеження термінів придатності

Також дуже важливим є можливість визначити термін придатності товарів. Це необхідно при продажі продуктів харчування, напоїв або ліків. Ви зможете запобігти списуванню протермінованих товарів, адже матимете можливість проконтролювати партії за термінами.

Як бачите, для магазинів харчових продуктів, супермаркетів та аптек цей метод є досить важливим та ключовим.

Види партійного обліку

Далі мова йтиме про більш прикладну частину партійного обліку, а саме - про його види. Підприємцям варто знати не тільки, що собою являє партійний облік, а й як він використовується.

Існує декілька основних видів автоматизованого партійного обліку:

Метод FIFO

FIFO - це абревіатура, що розшифровується як First In, First Out. В перекладі - «перший прийшов, перший пішов».

Вже у самій назві криється сенс цього методу, але розберемо детальніше. Основне значення криється в тому, що першочергово відвантажуються зі складу ті товари, що перші на нього надійшли.

Щоб стало зрозуміліше, то уявіть ситуацію, що у продуктовий магазин надійшли дві партії молочної продукції, але з різницею у тиждень. Отже, з методом FIFO при замовленнях та продажах першими будуть списуватись товари з тієї партії, що була оприбуткована раніше.

Розберемо на реальному прикладі. Маємо документ надходження від постачальника молочних продуктів від 27.07.2023 під номером 23.


Також аналогічна продукція була оприбуткована на той самий склад 31.07.2023 під номером 24.


Далі змоделюємо ситуацію, що у вас придбали 3 пляшки молока. Проводимо продаж через товарну накладну або онлайн-касу.


Тобто товар проданий, а значить списаний зі складу. Згідно з правилами способу FIFO списатись повинні ті пляшки молока, що були оприбутковані раніше, а саме від 27.07.2023 у надходженні під номером 23.

Щоб перевірити звідки були списані товари, можна використати одну з двох вкладок показників - обороти та залишки.

Перевіряємо спочатку в залишках. У партії 23 було оприбутковано 32 одиниці молока, а у партії 24 - 45 одиниць. В результаті після продажу в залишках маємо 29 одиниць товару у партії 23, а в іншій партії - без змін. Таким чином списання відбулось з партії, що була оприбуткована раніше.


Тепер ще перевіримо через обороти, адже там наочніше видно витрати та продажі.

У витратах показано тих самих 3 одиниці товару, що були реалізовані. І, як бачите, вони записані до тієї партії, що була оприбуткована раніше.

В результаті такий спосіб дозволяє максимально швидко та ефективно відстежувати терміни придатності, а також сприяє зменшенню кількості зіпсутого товару.

Метод FEFO

FEFO - дуже схожий на минулий метод, але має свою особливість. Він розшифровується як First Expire, First Out, що в перекладі означає - «перший спливає - перший йде».

У цьому випадку головним критерієм є не час, коли партія була доставлена на склад, а термін придатності товару. Тобто той товар, чий термін придатності закінчується найближчим часом, буде списаний першим.

Знову ж таки розглянемо на прикладі. На складі є товар з різним терміном придатності. Наприклад, до вас на склад доставили молоко на початку місяця з актуальним терміном придатності - 14 днів. Через декілька днів була доставлена ще одна партія молока, але з терміном придатності - 8 днів. За методом FEFO списуватиметься товар з коротшим терміном придатності, а не той, що був оприбуткований раніше.

Даний метод використовується рідше, адже FIFO зазвичай покриває всі потреби.

Метод LIFO

LIFO - кардинально інший метод, котрий має розшифровку як Last In, First Out. Українською мовою це означає «останній прийшов - перший пішов».

Коли ми говоримо про LIFO, то тут облік відбувається наступним чином: товар, який надійшов останнім, має списатись першим.

Дехто порівнює цей спосіб з великою стопкою тарілок, адже ви не будете тягнути тарілку знизу, а візьмете останню.

Якщо говорити про використання даного методу, то найчастіше він необхідний при роботі з товарами, котрі важко транспортуються або ж є крихкими і не варто їх турбувати зайвий раз. Це зменшить шанс розбити чи пошкодити щось.

Також LIFO обирають при реалізації товарів з необмеженим терміном придатності. По типу електроніки, одягу і т.д.

Тож давайте знову повернемось до прикладу, про який ми говорили у способі FIFO. Моделюємо ситуацію по аналогії з представленою вище, де до вас на склад оприбутковано молочні продукти.

Перший документ надходження від 27.07.2023 під номером 23.


Другий документ надходження від 31.07.2023 під номером 24.


Далі формуємо документ продажу - товарну накладну на три одиниці молока.


Тобто ситуація точно така сама, як і була представлена у минулому прикладі. Та сама кількість товарів оприбуткована і та сама кількість одиниць молока продана, але при цьому змінений метод ведення партійного обліку - тепер LIFO.

Заходимо для початку в залишки товару, щоб оцінити, звідки були списані товари. Враховуючи, що цей метод полягає у списуванні в першу чергу тих товарів, котрі останніми були оприбутковані.

У нас була наступна ситуація: перша оприбуткована партія під номером 23 мала 32 одиниці молока, а друга оприбуткована партія під номером 24 мала 45 одиниць молока. В результаті за методом LIFO з останньої партії (24) було списано 2 пляшки молока.


Тепер переглянемо ситуацію за допомогою оборотів товару. Тут одразу зрозуміло, що товар списаний з останньої партії.


Таким чином виглядає партійний облік за допомогою LIFO, де списання відбувається з останньої партії.

Як зробити партійний облік простішим?

Бажаєте, щоб партійний облік став для вас простішим та зрозумілішим? Звісно використання зошитів або таблиць Excel значно ускладнює обліковий процес, тому в час новітніх технологій необхідно відходити від цього.

Що ж тоді робити? Спробуйте ведення складського обліку за допомогою платформи для автоматизації бізнесу та торгівлі. Ідеальним варіантом є платформа Skynum. Ви зможете вести партійний облік за будь-яким необхідним методом та завжди легко контролювати залишки, обороти та поставки.

На прикладах вище було детально показано та описано, наскільки зрозумілою та простою є платформа, а завдяки широкому функціоналу вона зробить ваш бізнес дійсно ефективнішим.

Забудьте про складні підрахунки, помилки та ручний облік. Програма для автоматизації Skynum справиться з цим найкращим чином.

Як бачите, партійний облік - важлива складова у торговельному бізнесі, тому варто розуміти його види та принципи для правильного користування.