Попри сучасні технології та реалії світу, книги не втрачають своєї актуальності. Якщо художню літературу замінили фільмами і серіалами, то освоїти важливі аспекти різних галузей таким чином дуже складно. Навіть підкасти не рятують, тому що інформація в них часто стисла.

Проте читати важливо для розвитку мови, формулювання власних принципів, навчання постановки правильних запитань. Особливо це стосується підприємців-початківців. Отримувати досвід і вбирати знання бізнесменів, які досягли успіху, стане правильним рішенням на шляху до визнання.

Ми підготували для вас ТОП 20 кращих книг для підприємця-початківця. Тут ви знайдете книги про фінанси, продажі, правильне керівництво, роботу із співробітниками і ряд інших важливих для вивчення питань.

1. Наполеон Хілл. «Думай і багатій»

Ось уже понад сімдесят років ця книга вважається головною філософією багатства. Її полюбили тисячі читачів завдяки справжнім порадам від успішних людей, яких опитав Н. Хілл. Він розповідає про те, як досягти успіху незалежно від галузі, яку ви вибрали.

«Думай і багатій» - це свого роду гайд по подоланню труднощів і створення себе як успішного і фінансово стабільного бізнесмена.

2. Джордж Клейсон. «Найбагатша людина у Вавилоні»

Все в цьому світі підвладне певним законам, і гроші не виняток в цьому випадку. Дж. Клейсон ще на початку минулого століття створив цілу серію статей, де розповідав про основні закони фінансової діяльності. Найцікавіше, що всі висновки і статті були написані на основі досліджень клинописних табличок далеких вавилонських часів.

Автор стверджує, що через сотні, а то й тисячі років, нічого не змінилося і будь-яка сфера діяльності підвладна вавилонським правилам.

3. Майк Мікаловіц. «Метод гарбуза. Як стати лідером у своїй ніші без бюджету»

Якщо попередній письменник надихнувся древніми рукописами, то М. Мікаловіц вирішив скористатися ідеєю овочівників. За основу свого шляху до успіху він взяв методику вирощування величезних гарбузів і переніс її на свою бізнес-нішу. Таким чином йому вдалося перетворити маленький стартап в багатомільйонну компанію.

До слова, в книзі мова йде не тільки про досягнення автора, а й про історію успіху інших відомих підприємців.

4. Джим Коллінз. «Від хорошого до великого. Чому одні компанії здійснюють прорив, а інші ні...»

Багато компаній доходять до певного рівня, де все стабільно «добре», а потім їх зростання зупиняються. У той час як інші роблять стрибок вище голови і стають проривом. Чому так трапляється і що потрібно робити для того, щоб стати тією самою компанією-проривом? Про це автор розповідає у своїй книзі.

Коллінз вчить, що успішний бізнес - це завжди ризик і не завжди обдумані рішення.

5. Клейтон Кристенсен. «Дилема інноватора»

Раз вже ми говорили про прорив, потрібно згадати і про такий же стрімкий провал. Таке трапляється з багатьма компаніями, але яка ж справжня причина? Уміння підлаштовуватися під сучасний світ - важливий момент при керівництві бізнесом. Ті, хто не можуть відійти від старих систем управління і ідей, дуже швидко втрачають свої лідируючі позиції.

Автор розповідає про те, як перестати боротися з новими технологіями, а все-таки подружитися з ними.

6. Роберт Саттон. «Не працюйте з м*даками. І що робити, якщо вони навколо вас»

Якщо вам набридли важкі слова і незрозумілі фрази в книгах про бізнес, тоді схоже Р. Саттон написав свою роботу саме для вас. Легкий стиль викладу упереміш з гумором і хорошими жартами, зробить читання особливо приємним і не скучним.

У книзі йдеться про те, як правильно організовувати роботу співробітників і боротися з їх непродуктивністю. Ви зможете навчитися отримувати вигоду від кожного працівника, попри їх вміння і таланти.

7. Карл Сьюелл, Пол Браун. «Клієнти на все життя»

Що найголовніше в торговому бізнесі? Звичайно ж, робота з клієнтами. Ця книга підійде як підприємцям-початківцям, так і професіоналам. Її головна теза - робота на постійного клієнта. Автори вважають, що залучення нових покупців - це нестабільний і досить-таки розхитаний бізнес. Найкраще підтримувати взаємини з постійними клієнтами.

Дізнайтеся всі секрети і фішки, якими можна буде скористатися надалі для поліпшення взаємодій з покупцями.

8. Максим Батирєв. «45 татуювань менеджера»

На помилках вчаться, але набагато приємніше це робити на чужих помилках. М. Батирєв у своїй книзі розповідає про проблеми і помилки, які йому довелося пережити на шляху до успіху. Матеріал викладено за цікавою схемою у вигляді татуювань автора. Кожна з них означає певний життєвий принцип, який йому вдалося пізнати за своє життя.

Якщо хочете дізнатися про складне просто, тоді ця книга точно підійде для вас.

9. Річард Бренсон. «До біса все! Берися і роби»

Чого не вистачає новачкам? Хтось скаже везіння, інший - досвіду, а Р. Бренсон вважає, то бізнесменам не вистачає впевненості в собі. Він вчить читачів не боятися ризикнути і запустити свій стартап.

Ця книга не про казкові історії, де все падає з неба. Тут говорять про ламання стереотипів, зміну життя і боротьбу з системою.

10. Джек Траут. «Диференціюйся або помри! Виживання в епоху вбивчої конкуренції»

Конкуренція - одна з головних проблем будь-якої бізнес-ніші. Сьогодні практично в кожній галузі висока конкуренція. Щоб бути кращим серед конкурентів, потрібно бути іншим. Саме такої філософії дотримується автор. Він вважає, що тільки диференціація допоможе стати кращим.

Посуньте конкурентів в сторону і зробіть свій особистий успішний бренд дотримуючись рекомендацій Траута.


11. Генрі Форд. «Моє життя, мої досягнення»

Генрі Форд - геній своєї справи, який написав автобіографічну книгу, що стала справжнім бестселером протягом довгих років. Вона пережила близько ста перевидань, але в кінцевому підсумку зберегла свою актуальність через десятки років.

До сьогодні ця книга вважається обов'язковою до прочитання не тільки бізнесменам, але і економістам, архітекторам, психологам і просто людям на керівних посадах. Вона вчить правильно організовувати працю в будь-якій сфері.

12. Ерік Рис. «Бізнес з нуля. Метод Lean Startup»

Хочете, щоб ваш стартап був успішним? Тоді прочитайте книгу Е. Ріса. Його головна філософія полягає в так званому «ощадливому стартапі». На думку автора, багато компаній продають непотрібний і нецікавий продукт, тому не можуть домогтися успіху.

Рис вчить, як стати успішним бізнесом без багатокрокового плану, але за допомогою клієнтоорієнтованості.

13. Гевін Кеннеді. «Домовитися можна про все»

Мистецтво ведення переговорів під силу не кожному підприємцю, але в ході ведення бізнесу доводиться зіткнутися з такою проблемою. Г. Кеннеді дає корисні поради про те, як не облажатись на своїх перших переговорах і як добитись бажаного результату.

Прочитання цієї книги буде не тільки корисно, але цікаво завдяки інтерактивній методиці викладу тексту і різних тестів.

14. Рене Моборн, Чан Кім. «Стратегія блакитного океану. Як знайти або створити ринок, вільний від інших гравців»

Блакитний океан - це свого роду ринковий простір, позбавлене конкурентів. Моборн і Кім описують процес створення таких ринкових просторів, при цьому вони розробили багато важливих способів оцінки і дослідження - криву цінності, стратегічну канву і т.д.

Автори дотримуються думки, що успіх за абсолютно новим і незвичним продуктом без конкуренції.

15. Джейсон Фрайд, Девид Хайнемайер Хенссон. «Rework»

І поки попередні автори борються з конкуренцією, творці цієї книги вважають, що її зовсім потрібно ігнорувати. Їхня думка полягає у відсутності стандартного бізнес-плану і вічної тяганини з офісною роботою. Фрайд і Хенссон прихильники індивідуального підходу до створення бізнесу.

Якщо ви не любите слідувати правилам, тоді «Rework» вам точно сподобається і знайде відгук у ваших думках.

16. Олег Тіньков. «Як стати бізнесменом»

Про цю людину чули багато, адже він домігся значних висот. Його думка цінується в усьому світі, а книги вносять в рейтинг кращих по бізнесу. Особливо актуально до прочитання новачкам, яким О. Тіньков докладно пояснює складні й заплутані терміни маркетингу, менеджменту та ряду інших важливих для бізнесмена наук.

Одна з найбільш корисних книг для прочитання підприємцям з нуля.

17. Енді Серновіц. «Сарафанний маркетинг. Як розумні компанії змушують про себе говорити»

Кому більше довіряють покупці? Рекламі в інтернеті, по телевізору або може на вулиці? Ні, найбільше покупці довіряють своїм знайомим і близьким. Але як домогтися такого ефекту, щоб про вашу компанію говорили? Саме про це і пише Е. Серновіц у своїй книзі.

Вивчіть прийоми сарафанного маркетингу, щоб просунути свій бізнес на рівень вище.

18. Брайан Трейси. «Наука грошей»

Фінансова грамотність - урок, якого не вистачає в школі та університеті, але це не означає, що ми не повинні осягнути її самостійно. «Наука грошей» - це настільний посібник про правильне використання фінансів. Взаємодіяти з грошима потрібно вміти, тому не нехтуйте цими знаннями.

Головне правило вашого фінансового благополуччя - пізнання справжньої науки про гроші.

19. Кіт Феррацці. «Ніколи не їжте наодинці»

Знаменита книга з багатообіцяльною назвою, яка навчить вас формувати вигідні взаємини. Автор вважає, що в будь-яких відносинах людей повинна бути взаємовигода незалежно від вашого становища.

Як правильно спілкуватися з колегами, керівництвом, підлеглими, друзями або просто незнайомими людьми - це тільки маленька частина важливої ​​інформації, викладеної у книзі.

20. Тімоті Ферріс. «Як працювати по чотири години на тиждень»

Делегування обов'язків - важливий метод вирішення проблем з нестачею часу у керівників. Т. Ферріс пропонує свою модель звільнення часу, але при цьому збереження прибутку і навіть зростання успіху в бізнесі.

Якщо хочете отримати додаткову інформацію про делегування обов'язків, радимо прочитати статтю «Делегування завдань або як не тягнути все на собі» на нашому сайті.

Зовсім неважливо прочитаєте ви дані книги чи прослухаєте у вигляді аудіо, в кожній з них знайдеться що почерпнути не тільки підприємцю-початківцю, але й вже умілому бізнесменові, адже для навчання немає меж.