Перестати працювати в наймі та розпочати свою справу? З кожним роком все більше людей воліють такий варіант розвитку подій. Хтось тільки замислюється, а хтось уже впроваджує свої плани у життя. А що робити, якщо не можеш визначитися з ідеєю? Чи, можливо, у вас обмежений бюджет? У цій статті ми пропонуємо ідеї для малого бізнесу з мінімальними інвестиціями.

Бюджетні бізнес-ідеї 2022 року

1. Доставка готової здорової їжі

Говорячи про такі речі як бізнес-ідеї 2022 року, не можна не згадати широке поширення моди на правильне харчування. Вже більше десяти років тому це питання порушувалося у суспільстві, тому можна було зустріти безліч груп та каналів у соціальних мережах, де пропонувалися рецепти з розділу «ЗОЖ».

Тепер, коли настала ера максимальної продуктивності і люди почали берегти свій час, доставки готової їжі набрали максимальної популярності. Повне меню на день, вечері або бізнес-ланчі - все це можна замовити в будь-яку точку міста. Особливо це актуально для правильного харчування, адже багато хто вважає приготування ЗОЖ-їжі – це довго та енерговитратно.

Як найпростіше організувати такий бізнес із мінімальними вкладеннями? Головна умова – вміння готувати «правильну їжу». Для цього можна пройти спеціальні курси або ж навчитися навіть онлайн. Спочатку можна брати невелику кількість замовлень, готувати їх увечері або вранці, а потім самостійно або за допомогою близьких розвозити. Згодом бізнес розвиватиметься, і ви зможете набрати працівників. Такий варіант є одним із найвитратніших.

2. Фургон із їжею

Вулична їжа - ще один тренд, який набирає популярності. У всьому світі такий вид продажу їжі відомий вже багато років. Варто лише згадати американські фільми, де герої часто купують фаст-фуд у фургончику.


Мобільний фуд-трак (спеціальний автомобіль) допоможе вам відрізнятись на тлі інших кафе. Крім того, ви зможете брати участь у фестивалях та святах через свою доступну рухливість.

Постає наступне питання – що продавати? Тут багато залежить від міста та місця, де ви плануєте організувати ці бізнес-ідеї з нуля. У деяких населених пунктах вже є представник стріт-фуду, тому потрібно проаналізувати конкурентів.

У цьому випадку є два варіанти розвитку події:

  • Вибираєте перевірений вид діяльності, де є конкуренція. Наприклад, фургончик із шаурмою є частим прикладом.
  • Вибирайте нове та дивуйте. Наприклад, азіатська кухня чи гонконгські вафлі. Це буде легше зробити у невеликих містах.

3. Виготовлення та продаж бізибордів для дітей

Бізіборди – це порівняно новий напрямок в іграшках для дітей. Найчастіше це дошки, куби чи інші форми з різними варіантами ігор у розвиток дитини.

Якщо у вашій пропозиції фігурує дитяча тема, то в 95 випадків зі 100 попит точно буде. Для дітей завжди намагаються вибрати все найкраще, а тим більше коли справа стосується їх розвитку, моторики та інтелектуальних здібностей. Крім того, вартість таких бізібордів досить пристойна, але для дитини нічого не шкода?

Така ідея бізнесу без вкладень або з їхньою мінімальною кількістю можлива за умови, що ви зможете самі виготовляти бізіборди. Найчастіше вони виготовляються з дерев'яних матеріалів. Пам'ятайте, що саме ви нестимете відповідальність за якість, наявність дрібних деталей і можливу алергенність продукту.

Немає можливості виготовляти самостійно? Постачальники допоможуть зібрати актуальний асортимент. Проте від відповідальності це вас не звільнить.

4. Організація трансформаційних ігор

Звучить незрозуміло та незвично? Ось уже кілька років поспіль у соціальних мережах масово поширюються різні методики самопізнання та власного прийняття. Хтось допомагає попрацювати над сімейними проблемами, а хтось хоче вирішити фінансові. Психотерапевти, психологи, коучи та інші продуктивні люди зустрічаються, але існує ще один цікавий спосіб – трансформаційні ігри або Т-ігри.

Вони бувають максимально різні, але здебільшого націлені на вирішення певних проблем у житті гравців. Завдяки різним тематикам працює принцип універсальності, тому під цільову аудиторію підпадають люди і молодого, і старшого віку, і жінки, і чоловіки.

Що потрібно для організації цієї ідеї стартапу? По-перше, важливу роль відіграють саме ваші особистісні характеристики - лідерська навичка та вміння залишатися неупередженим. По-друге, не завадять бодай початкові знання психології.

До речі, перевагою трансформаційних ігор є можливість працювати не лише офлайн, а й онлайн.

5. Клінінгова компанія у всіх її проявах

Прибирати не люблять практично всі – це факт. Вище ми вже порушували тему економії свого часу, тому не згадати про клінінг не можна. На ринку існує велика кількість послуг з прибирання, але вони часто зосереджені у великих містах. При цьому рівень конкуренції дуже великий.


Які варіанти бізнес-ідеї існують у клінінгу?

  • Повномасштабне прибирання - це те, чим займаються клінінгові компанії. Генеральне, планове, підтримуюче та будь-яке інше прибирання всього приміщення буде доступне.
  • Чищення килимів та м'яких меблів. Є окремі хімчистки, куди можна віддати килими, або викликати фахівців, які відмиють м'які меблі у вас вдома.
  • Оренда професійної техніки для збирання. Дозволити собі пилосос, що чистить, від компанії Karcher може далеко не кожен, але взяти в оренду на один-два дні - відмінне рішення. Так само можна зробити і з роботом для миття вікон.

6. Власне пошиття одягу

Хочемо одразу звернути увагу на цю нішу. Її навряд чи можна віднести до бізнес-ідеї без вкладень. Виробництво одягу – це затратно та дуже конкурентно. Проте варто звернути увагу на такий стартап.

По-перше, найвигідніше робити таке починання тим, хто має і навичку шиття, і швейну машинку. Це дозволить значно заощадити кошти виробництва. Якщо такий хід подій неможливий, то доведеться працювати або з професійною швачкою, або з фабрикою з виготовлення одягу.

По-друге, треба врахувати, що одяг може бути різним. Якщо ми говоримо про жіночі речі, то кількість конкурентів тут зашкалює. Подумайте про правильну нішу. Можливо вам близька медична тематика і можна буде виготовляти спец. одяг?

По-третє, на початку шляху потрібно шукати у всьому можливість. Наприклад, на виробництво жіночої білизни йде набагато менше тканини, часу та ресурсів, ніж на повсякденний чи святковий одяг. При цьому цінова категорія значно вища.

Як ви могли зрозуміти, бюджетні бізнес-ідеї з реалізації одягу можливі, головне бажання та проби.

У цій статті ми дізналися, які прибуткові бізнес-ідеї будуть актуальні у 2022 році. Більше про їх реалізацію, лайфхаки та просування можна дізнатися у нашому Бізнес-блозі від Skynum.