В реаліях сучасної України виробництво дронів набуває все більшої популярності. Розвиток військової промисловості постійно змінюється на краще, тому підприємств з виробництва дронів стає все більше. Важливою частиною виробництва є ведення його обліку.

Дрони - коштовний товар, котрий має дорогі запчастини та комплектуючі. Саме тому потрібно з особливою уважністю підходити до обліку виробництва. Про це ми і хочемо більш детально поговорити у цій статті. Ми знаємо облікові особливості виготовлення дронів та розкажемо про них далі.

В першу чергу облік має бути сучасним та зручним, тому існує альтернатива Excel - облікова платформа. Спеціальна програма для обліку виробництва Skynum - це можливість оптимізувати роботу, контролювати закупівлі, витрати та керувати різними напрямками виготовлення дронів.

На платформі Skynum ви отримаєте відмінне рішення для обліку виробництва, адже кожна деталь та запчастина буде під наглядом.

Перш за все потрібно виділити найосновніші напрямки обліку дронів та їх виробництва:

  • створення картотеки з картками комплектуючих та готових товарів;
  • відстеження закупівлі комплектуючих;
  • внутрішній облік - контроль переміщень, списань;
  • робота з постачальниками та покупцями;
  • налаштування модифікацій для обліку товарів:
  • облік дронів за серійними номерами;
  • використання різних типів цін для зміни цінової політики;
  • запуск програм лояльності за необхідності для постійних покупців;
  • мультивалютний облік для закупки запчастин з-за кордону;
  • генерація шаблонів для документів через Майстер шаблонів і т.д.

Отже, це все є необхідною частиною для ведення обліку виробництва. Звісно можна справитись без такого функціонала, але в цьому випадку ваша робота буде складнішою та неорганізованою. Тому давайте перейдемо до розбору найважливіших моментів обліку.

Що таке облік виробництва дронів та чому він важливий?

Облік виробництва дронів - це ведення повного контролю виготовлення дронів, починаючи від закупівлі та надходження комплектуючих і закінчуючи реалізацією різним компаніям та організаціям.

Комплектуючі дронів досить недешеві та потребують постійного відстеження наявності для роботи без перебоїв, що є особливо актуально на сьогодні.

Облік виготовлення дронів включає в собі оприбуткування комплектуючих, їх оплату, процес виробництва, оприбуткування вже готових дронів з використанням модифікацій та серійних номерів.

Чому ж це так важливо для вашого бізнесу? Давайте розглянемо, що може спіткати вас при відсутності обліку виробництва або його неякісному веденні:

  • неможливість організації всього бізнесу в одному місці і як результат постійний хаос в залишках;
  • проблеми з контролем постачань, несвоєчасні поставки товарів;
  • постійна рутинність у документації, потреба у ручному створенні документів;
  • помилки та людський фактор у здійсненні фінансових підрахунків - прибутку, заборгованості, витрат;
  • відсутність обліку готової продукції;
  • проблема з управлінням виробництвом - поповнення запасів, перетворення запчастин в готові вироби;
  • безконтрольні продажі з можливістю здійснення помилки.

Як цього уникнути? Запустіть ведення обліку виробництва дронів через  спеціальну програму Skynum. В результаті ви отримаєте повний спектр контролю для свого бізнесу, що дозволить завжди бути в курсі подій, змін та рентабельності виготовлення дронів.

Складський облік дронів та комплектуючих

В першу чергу має бути створена картотека товарів. В Skynum картотека - це місце, де зберігаються картки товарів та запчастин. Простими словами там доступна інформація про усі наявні комплектуючі та товари.

В картці представлені дані про модифікації, характеристики, фото, опис та ціни. Також окремо можна дізнатись про актуальні залишки та повʼязані документи. Наприклад, документ продажу, закупівлі чи виробництва.

Окрім цього, в Скайнум також є можливість ведення внутрішнього обліку. Наприклад, оприбуткування на склад від постачальника, переміщення з одного складу на інший, списання браку та реалізація. На основі кожної здійсненої дії генерується документ, який можна роздрукувати або зберегти в електронному форматі.


Облік виробництва досить часто потребує взаємодії з іноземними постачальниками для закупки запчастин. В таких випадках важливо мати можливість вести мультивалютний облік. На платформі Skynum він повністю реалізований та дозволяє оприбутковувати та продавати товари в необмеженій кількості валют, використовуючи конвертацію згідно з заданим курсом.

Отже, найважливіше в складському обліку - точність та достовірність інформації. Завдяки організованості та зручному використанню платформи вам буде легко відстежувати запчастини та готові вироби.

Облік модифікацій комплектуючих та дронів

Модифікації - це певні варіації готового товару чи деталей. Наприклад, це комплектуючі або готові дрони з різними розмірами, кольорами, набором функцій та додатковими характеристиками.

Облік за модифікаціями допомагає позбутись хаосу в картотеці і створити упорядкованість. На платформі Skynum доступна робота з модифікаціями. Ви можете увімкнути їх та додати в картку товару.

Розберемо на прикладі. Модулі однієї і тієї ж марки та моделі можуть відрізнятись обʼємом памʼяті, тому як основну назву ви можете вказати «Модуль NVIDIA Jetson Orin NX», а як модифікації прописати «8GB», «16GB».

Те саме стосується і інших деталей - акумуляторів різної потужності, камери, польотних контролерів, окулярів та навіть готових дронів.

Облік дронів за серійними номерами

Серійні номери - це унікальні номери для кожної одиниці техніки, котрі дозволяють відстежити конкретну одиницю в динаміці (переміщення, списання, продажі). В більшості випадків це код, що складається з цифр та латинських літер.

Зазвичай при виготовленні дронів серійні номери необхідні для вже готової продукції або ж для запчастин.

Завдяки серійним номерам ви можете контролювати та відстежувати зміни по кожному окремому дрону. Таким чином у вас буде можливість дізнатись, коли відбулось виробництво, оприбуткування, які документи за ним закріплені, кому був реалізований та за яку вартість.

Також серійний номер необхідний при наявності гарантії на товар. Гарантійне обслуговування відбувається саме на основні серійних номерів з відстеженням дати продажу.

В Скайнум можна здійснити пошук за серійним номером, знайти всі дії з даним товаром та проконтролювати будь-які переміщення чи зміни.

Облік процесу виробництва дронів

Тепер поговоримо безпосередньо про те, як правильно вести облік виробництва дронів та що для цього необхідно. Для наочності зробимо це поетапно.

Крок 1. Облік комплектуючих

В першу чергу необхідно замовити комплектуючі в постачальника та отримати їх. Для цього створюється документ замовлення. Всі товари із замовлення автоматично передаються до переліку очікувальних. Далі при надходженні відбувається оприбуткування від постачальника.

Усі необхідні комплектуючі оприбутковується на потрібний склад з оновленням актуальних залишків. Таким чином ви зможете вести облік запчастин та перевіряти залишки.

Крок 2. Технологічна карта

Для кожної продукції створюються картки товару. Вони мають детальну інформацію про продукцію, а найголовніше - технологічну карту.


Технологічна карта - це свого роду інструкція з виготовлення певного дрона. В ній прописуються необхідні запчастини, їх вартість та кількість. Крім того, в тех. карті можна прописати і нематеріальні витрати, серед яких може бути вартість збирання одного дрона. В результаті ви отримаєте розраховану собівартість дрона.

На платформах для обліку Skynum технологічні карти грають дуже важливу роль, адже на їх основі і відбувається виробництво. Відповідно до карти зі складу списуються запчастини та прописуються актуальні витрати.

Крок 3. Безпосереднє виробництво дронів

Коли запчастини в наявності і є готова технологічна карта, то можна переходити до виготовлення.

В програмі Skynum є окремий розділ «Виробництво». В ньому можна створити документ виготовлення дронів на основі технологічної карти.

Для успішного проведення обовʼязково має бути достатня кількість запчастин. Після того як дрон буде готовий, він оприбутковується на склад або магазин.

Крок 4. Реалізація дронів

Фінальний крок - це продаж дронів. Коли дрон вироблено і оприбутковано, він стає звичайним товаром, який можна продавати будь-яким зручним способом.

Для регулювання продажів в Skynum є декілька способів реалізації товарів - через товарну накладну, через замовлення або через онлайн-касу Скайнум.Каса.

Перевага використання програми для обліку Skynum полягає у відстеженні продажів, надходжень оплати та оцінки заборгованості.

Крім цього, ви зможете приймати оплату готівково та на банківський рахунок. Враховуючи ситуацію, можливе і безоплатна реалізація дронів на благодійних засадах.

Перейдемо до підсумків?

В першу чергу варто сказати, що без обліку у виробництві дронів - нікуди. Це важлива частина ведення бізнесу з виготовлення будь-якої продукції. Організованість та упорядкованість системи дозволить якісно працювати на виробництві, контролювати усі постачання та відправки, а також завжди бути у курсі усіх змін.

Найкращим варіантом для ведення обліку виробництва дронів буде програма Skynum. Вона закриває усі базові потреби в організації бізнесу, створення картотеки запчастин, продукції та навіть контрагентів, роботі з фінансами, генерації документів за вибраними шаблонами. Тобто це підтримка повного циклу виробництва - від оприбуткування на склад до реалізації будь-яким зручним способом.

Не відмовляйтесь від можливості полегшити свою роботу та зробити її якісною. Контроль - вагома частина будь-якого бізнесу, тому працюйте над цим.